ROVATOK

2024. jún. 16, V
Jusztin, Arany

Világörökségi Kapuzat

Az Összefogással Tokaj Világörökségéért Projekt keretén belül 2007-be készült el Szerencsen, a 37-es főút mellett a Világörökségi Kapuzat és Turisztikai Fogadóépület.
Az építmény átadásával egy olyan turisztikai információs- és fogadóbázis alakult ki, amely alkalmas a főváros felől történő közúti közlekedés megállítására és térségi kapu funkció betöltésére.

Részlet a műszaki leírásból:
„Tokaj-hegyalján a kapuépítmények két vaskos terméskő oszlopból állnak, melyeken szinte légies, kovácsoltvas, vagy fa kapuszárnak nyílnak. A kapuoszlopok így mint történelem előtti obeliszkek, az utazót átengedő, vagy eltaposó kapubálványok, kapuőrzők jelennek meg mind a mai napig, ha akár pragmatikusabb formában is.
A térségi kapuzatnak hasonló szerepet szántunk, mint a régi kapuknak volt, kijelöli az új térségbe való belépést, felhívja az utazó figyelmét, hogy itt egy új minőség kezdődik, őrzi az utat, s aki nem méltó rá, azt nem engedi be abba a magasztos és emelkedett világba, amit a tokaji szőlőkultúra és a borok királya jelent.”

Az egymással szemben megépített két ötszintes, 18 m magas toronyszerű épület teljes felületét terméskő burkolat fedi, tetején 12 m magas sugaras kialakítású ácsolt szerkezetű felépítmény áll, amely kilátóként szolgál, és ahonnét messzire ellátni a helyaljai tájon.
A turisztikai fogadóépület kialakítására a délkeleti torony tövében 160 m2 hasznos alapterületen került sor. Az épületben a látogatók tájékoztatására alkalmas információs pont és kávézó jött létre. Azonban az épület üzemeltetése nem volt biztosított, így sokáig kihasználatlanul állt. Végül a Tokaj-hegyalja kapujához is illeszkedő és méltó jelenlegi funkcióját 2018 márciusában kapta meg az épület, amikor a Diagnosticum Zrt. mintegy 879 millió forintos támogatással létesített itt egy NMR (Mágneses Magrezonancia Spektroszkópia) technológiával felszerelt új borászati laboratóriumot. A borlaboratórium feladata elkészíteni a Magyar Borok Eredetmintázati Térképét, és fő célja a magyar borok eredetvédelmének az erősítése.
A másik, északnyugati torony 2019-ben jutott nagy szerephez, amikor is a mellette található területen megnyílt a „Mikulás és barátai” különleges fényinstalláció. Az ötletgazda és a megvalósító Kretovics István volt. A helyi vállalkozó fő látványossága „A télapó leghosszabb szánja”, amelyet 41 db rénszarvas húzott és 96437 LED izzó világította meg, a Guinness-rekordok közé is bekerült. Az ország számos pontjáról érkeztek a látogatók, hogy megnézzék és fotózkodjanak a fénylő rénszarvasokkal, figurákkal, valamint az országos médiában is komoly visszhangot váltott ki a látványosság.
2020 folyamán az önkormányzat pályázati támogatásból egy turisztikai megállóhelyet alakított ki a torony mellett, így a téli időszakban komfortosabb körülmények között volt újra látható a „Mikulás szánja és téli barátai”, valamint új elemekkel is bővült a látnivalók köre.
Szintén pályázati forrásból gumikerekes kisvonatot vásárolt az önkormányzat, melynek kiinduló pontja ezen a területen lesz.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image