ROVATOK

2024. júl. 19, P
Emília, Esztella

Közösségi Ház

Közösségi Ház

Cím: 3900 Szerencs, Rákóczi út 99 sz.
Telefon: (+3620) 528 4173
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Közösségi Ház vezető: Kissné Gulyás Borbála

Szerencs Város Önkormányzata, pályázatot nyújtott be a gyermekeket sújtó nélkülözés újratermelődésének megakadályozása és a gyermekek esélyeinek növelése érdekében. A megvalósítani kívánt projekt hozzájárul a gyermekszegénység visszaszorításához, megelőzéséhez és a szegény családban élő gyermekek, továbbá a tartós rászorultságban élők számának csökkentéséhez.
A projekt közvetlen célcsoportja a célterületen élő gyermekek és fiatalok, közülük is különösen a rászoruló (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő) gyerekek, valamint családjuk.
Az infrastrukturális beruházás közvetlen célcsoportja, a felújítás eredményét közvetlenül élvező, elsősorban a járásban élő hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek.
Az elmúlt évtizedekben Magyarországon jelentősen nőttek a területi különbségek, és jól körül határol ható leszakadó térségek rajzolódtak ki, ahol a gazdasági és társadalmi mutatók lényegesen rosszabbak, mint a gazdagabb, szerencsésebb térségekben, ezért a konstrukció elsődleges célkitűzése a minőségi szolgáltatásokhoz, programokhoz való hozzáférés javítása, a szegénységből kivezető esélyek megteremtése.
A pályázat elsődleges célcsoportját azok a gyermekek és fiatalok alkotják, akik szociokulturális szempontból kedvezőtlen helyzetűnek minősülnek, ezért jelenlegi helyzetüket az iskolai sikertelenség, jövőbeli életüket a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet és a társadalmi perifériára szorulás veszélye fenyegeti.
A célcsoport szükségleteit a településen lévő az Általános Iskola és az Alapszolgáltatási Központ beszámolóiból, éves értékelőjéből, valamint a szakemberek adta információkból lehetett egyértelműen kiválasztani. Ennek alapján a pályázó a 0-18 éves korosztályt és a mellettük megjelenő hozzátartozókat, a szülőket választotta célcsoportnak. A célcsoport esetében fontos szempont, hogy a településeken rendkívül nagy a munkanélküliség, az ebből adódó hátrányos és halmozottan hátrányos helyzet.
Az általános iskola egyik kulcsproblémája, hogy igen alacsony az eredményesen továbbtanuló gyerekek száma. A középiskolában továbbtanulók jelentős része pedig lemorzsolódik, mert az iskola által igényelt, az eredményes tanuláshoz szükséges segítséget a család nem tudja megadni. E két problémának egy segítő programon belüli megoldására teszünk kísérletet.
Sok család esetében tendenciaként jelenik meg a többgenerációs munkanélküliség, a helytelen minta átadása, és az ezzel összefüggő nem megfelelő életvitel. Ezen családok gyermekei sajnos sok esetben a csellengést, a bűnözést választják szabadidős tevékenységnek, ami nem egyszer visszafordíthatatlan következményekkel jár.
A szülők felelőssége viszont óriási a gyermekeik helyes életének, életvitelének, magatartásának kialakítása terén. A szülőknek több esetben hiányos ismereteik vannak, jogaik, illetve kötelezettségeik terén. Az iskolai alulteljesítés hátterében sokszor a környezeti okok állnak, nem pedig az értelmi képességek, készségek.
A szülőkkel kapcsolatosan további cél, hogy érdekeltté kell tenni őket a gyermekük továbbtanulását illetően, megfelelően tájékoztatni kell őket, hogy milyen reális lehetőségek közül választhatnak, és neki, mint szülőnek motiválni kell gyermekét, hogy a helyes úton menjen tovább, hogy gyermeke a megfelelő célt elérhesse.
A projekt alapvető célja, hogy végrehajtásával a pályázó elérje azt, hogy a programba bevont tanulók iskolai eredményei javuljanak, a hiányzások és a bukások száma csökkenjen. A pályázó célja, hogy az általános iskolai korosztály számára értékké váljon a tudás és olyan szakmák irányába vezesse őket, mellyel a munka világában megállják a helyüket és értéket teremtsenek.
Továbbá alapvető cél, az oktatási-nevelési munka fejlesztése, működési hatékonyságának javítása olyan szolgáltatási, szolgáltatás-koordinációs tevékenység kialakításával, mely a lakosság problémáira komplex megoldást nyújt.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image