ROVATOK

2024. május 5, V
Györgyi, Irén

Turisztikai attrakciók a megújuló várkertben

Turisztikai attrakciók a megújuló várkertben

Pár nappal ezelőtt a közösségi oldalamon az egykori cukorgyár irodaházának az állagmegóvási munkáiról szólva fejtettem ki véleményemet arról, hogy fontosnak tartom településünkön az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanoknak a karbantartását, felújítását mivel kulturális- építészeti értéket képviselnek, ezáltal a városkép szempontjából meghatározók és gyarapítják az önkormányzat vagyonát.
Most nem épületről írok, hanem Szerencs történelmében meghatározó szerepet betöltött Rákóczi-család nevét viselő vár kertjének a fejlesztéséről tájékoztatom az olvasót, ahová szívesen látogatnak a helyiek és a turisták egyaránt. Augusztus 28-án egy időre lezárásra kerül a terület és bízom abban, hogy megújulva, mindannyiunk megelégedésére vesszük majd ismét birtokba. Legutóbb tizenhat éve végeztek itt rekonstrukciót, most pedig „Szerencs, Rákóczi-vár turisztikai fejlesztése” című projekt keretében valósulhatnak meg a munkák. A célunk az, hogy a 2007-ben kialakított kertépítészeti koncepciót és az értékeit megtartatva új élményfunkciókat hozzunk létre és növeljük a park használati értékét.
A munka egyik részét a tönkrement kertépítészeti elemek felújítása és pótlása adja. Elbontásra kerül a várkerti tavon lévő stég, és helyére új ácsolt szerkezetű leveleket formáló móló kerül. A meglévő kerti hidakat is felújítjuk és kettőt – amelyeknek a szerkezete korhadt – újra cserélünk.
A parkban kialakított gyalogutak nyomvonala nem változik, az újonnan telepített kertépítészeti élményelemek megközelítésére egyes helyeken kisebb mértékben kerül korrigálásra, azonban a nagyobb forgalmú sétányok szilárd burkolatot kapnak, így babakocsival is kényelmesebbé válik rajtuk a közlekedés.
A várkert északi, Rákóczi út felőli kapujánál jelentősebb turisztikai attrakció készül. Itt a terület egyik legjellegzetesebb fája, az idős fenyő körül mészkő burkolatú kiemelt szegély épül, ami egyben ülőfelületként is szolgál. A szegély háromágú lesz, közöttük „élményszökőkúttal”. A szegélytől befelé irányított vízsugarak által formált alagutak a nyári időszakban bizonyára kedvelt hűs pihenőhelyként válik majd kedveltté.
Másik jelentős fejlesztés a vizes élőhely rekonstrukciója. Itt új sétányokkal pihenőhely kerül kialakításra, ami a keleti várfal előtt rendezett programok, vagy a fal felületére kivetített előadások, ismertetők megtekintését szolgálják, azonban a gyermek játszóhelyként is használhatják.
A park területére új padokat, asztalokat, székeket helyezünk. Ezek minimalista stílusú, időtálló kialakítású rögzített köztéri bútorok, amiknek az egyediségüket az adja, hogy a felületük a helyi történelmi (várostörténeti) jelentőségű események képeivel kerülnek dekorálásra.
A meglévő növényzet karbantartása mellett kialakításra kerülnek új évelő ágyások, fákat és cserjéket is telepítünk. Megújul a közvilágítás és a fenntartás szempontjából jelentős automata locsolórendszert létesítünk.
Úgy gondolom, hogy a történelmi szempontból jelentős Rákóczi-vár kertjének a megújulása – aminek a terveim szerint a későbbiekben lesz folytatása – nem csupán turisztikai látványosság és a kulturális, történelmi értékek megőrzését jelenti, hanem egyúttal közösségi tér, ahol az emberek találkozhatnak, pihenhetnek és számos társadalmi, gazdasági és ökológiai előnyöket jelent, hozzájárul az életminőséghez, a lakosság mentális és fizikai jólétéhez.

Nyiri Tibor
polgármester

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image