ROVATOK

2024. május 3, P
Tímea, Irma

Tisztelet és megbecsülés az ápolóknak

Tisztelet és megbecsülés az ápolóknak

Az idei esztendőben várhatóan már visszatér a korábban megszokott a rend városunkban és különböző rendezvényeken, eseményeken méltathatjuk azokat a dolgozóinkat, akiknek a munkáját hazánkban, Európában és a világban jeles napokhoz kapcsolódva köszönjük meg.
Az államférfi Kossuth Lajos legfiatalabb húgát, Kossuth Zsuzsannát – aki 1817. február 19-én született – a magyar ápolás megteremtőjeként emlegetjük. Az 1848-as forradalom sebesültjeinek az ellátása a korszak igazi kihívásai, szinte a megoldhatatlan feladatok közé tartozott. Ekkor nevezték ki Kossuth Zsuzsannát a tábori kórházak főápolónőjévé, aki már korábban sógornőjével együtt egyesületet alapított Debrecenben, hogy sebkötöző pólyát, ruhát gyűjtsön a sérültek ellátására. Erejét és egészséget nem kímélve – hiszen ekkor már a súlyos tüdőbaj tünetei erősen jelentkeztek – újjászervezte a tábori kórházakat, ápolta a sebesülteket, „letörölte homlokaikról a verejték cseppeit”. Egészségszervező tevékenysége példát mutatott, felelősségteljes munkájával az országban kiemelkedő elismerést szerzett.
A városunkban dolgozó ápolók méltó örökösei Kossuth Zsuzsanna szellemiségének, szakmaszeretetük, hivatástudatuk, példamutatásuk kiemelkedő és követendő. Az orvosoknak magas szintű tudásukat nyújtják, a betegeknek a gondoskodást, a gyógyulás reményét jelentik. Az országgyűlés még 2014. évi határozatával nyilvánította hivatalosan február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává.
A rendelőintézetben hétfő délután megtartott ünnepi eseményen Szerencs Város Önkormányzata, a település lakossága nevében köszöntöttem, hálámat- és megbecsülésemet fejeztem ki a szakdolgozóknak. Elmondtam, hogy előbb vagy utóbb, de mindenki ápolt lesz, ezért rendkívül fontos megbecsülni és elismerni a munkájukat. Szerencsen is emelkedik az átlagéletkor, ami annak is köszönhető, hogy városunkban magas szintű az egészségügyi ellátás. Ápolónak lenni nem csupán foglalkozás, hanem nehéz, de ugyanakkor szép hivatás. Aki saját elhatározásából dönt úgy, hogy erre teszi fel az életét, az tiszteletet érdemel!
A szerencsi ápolóknak kívánok kitartást az olykor nehezebb körülmények között, lelkesedést a mindennapokban, erőt és egészséget a megpróbáltatások elviseléséhez. Biztos vagyok abban, hogy a társadalom kimagaslóan magas erkölcsi elismerése mellett az anyagi megbecsülésük sem maradhat el!
Gratulálok az ünnep alkalmából kitüntetésben részesített dolgozóknak: Kiss Ferencné Szilviának és Trembeczky Henriettnek a Kossuth Zsuzsanna Ezüst Emlékéremhez, Gergely Lászlóné Ilonának, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezete által adományozott kitüntetéséhez, amit magas szintű szakmai munkájáért kapott. Elismerésemet fejezem ki az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet csapatának – Bányai Zsuzsanna, Bűdiné Alföldi Laura, dr. Sipos Attiláné és Gálné Czagány Magdolna –, akik a MESZK által február 17-én tartott területi szakmai vetélkedőn az előkelő harmadik helyezést szerezték meg. Mindannyian büszkék vagyunk ápolóinkra!

Nyiri Tibor
Szerencs polgármestere

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image