ROVATOK

2024. ápr. 16, K
Csongor, Joakim

Tilos a zöldhulladék égetése!

Tilos a zöldhulladék égetése!

Az avar és kerti hulladék égetés szabályozása
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja adott lehetőséget 2020. december 31-ig a települési önkormányzat képviselő-testületének arra, hogy a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat rendelettel megállapítsa. Fent hivatkozott törvényi felhatalmazást 2021. január 1-től egy jogszabályváltozás hatályon kívül helyezte, tehát a helyi szabályozás érvényét vesztette, így Szerencsen 2021. január 1-től tilos az avar és kerti hulladék szabadtéri égetése, melyet nem befolyásol a jelenleg fennálló veszélyhelyzet sem.
Felhívom továbbá a figyelmet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdésére, melynek értelmében: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”
Javasoljuk a zöldhulladék szállítás igénybevételét, melyet a BMH Non-profit Kft. április 1. és november 30. között kéthetente térítésmentesen végez. A közterületet nem szennyező módon a nagyobb méretű faágak legfeljebb 2 cm átmérőig és 1 méter hosszúságúra darabolva, kötegelve helyezhetők el a zöldhulladék gyűjtő zsákok mellett.
Szerencs, 2021. március 9.

dr. Krajnyák Rita jegyző

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image