ROVATOK

2024. ápr. 26, P
Ervin

Szennyvízhálózat-korszerűsítés Szerencsen

Szennyvízhálózat-korszerűsítés Szerencsen

Szerencs Város Önkormányzata az egyik beruházója a „ Szerencs központú agglomeráció szennyvízelvezetése és tisztítása „ elnevezésű projektnek, melynek megvalósítása az Európai Unió támogatásával és hazai pénzügyi források bevonásával konzorciumi formában történik. A konzorcium tagjai Bekecs, Legyesbénye, Mezőzombor, Rátka, Mád és Szerencs önkormányzatai. Városunk egyben az agglomeráció központja.
A nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszban lévő fejlesztés célja az érintett településeken még el nem látott területek szennyvízcsatornázása (ezek közé tartozik Szerencsen a Malomtanya és a Vári-telep), a meglévő hálózatokon vezetékrekonstrukciós munkálatok elvégzése, a szerencsi szennyvíztisztító-telepen – annak teljes átépítésével – a tisztító kapacitás bővítése, és térségi iszapkezelő és iszaphasznosító központ kiépítése.
A projekt tervezési, engedélyezési és kivitelezési munkáit a nyíregyházi székhelyű KE-VÍZ 21. Zrt. végzi. A kivitelező május közepén jelezte, hogy a projekt keretében május 30-tól megkezdi Szerencsen a Bekecsi út és Rákóczi út szakaszán (Bekecs táblától az egykori cukorgyári körforgóig), majd innen a Nestlé szerencsi gyárának a bejáratig – kb.2,5 kilométer– az 1960-as években épült, elöregedett szennyvízcsatorna gerincvezeték rekonstrukcióját. A korszerűsítés feltárás nélküli un. csőbéleléses technológiával, szakaszosan (kb. 300 méterenként) kerül elvégzésre. Ezért a nyári hónapokban forgalom- és sebességkorlátozásra, útszűkületre és ideiglenesen az úttest melletti parkolókban megállási tilalomra kell számítani a közlekedőknek. Mivel a csatornahálózat településünkön az úttest középvonalában helyezkedik el, ezért különösen fontos, hogy a gépjárművezetők óvatosan, körültekintően közlekedjenek. A munkavégzés során nem kell számítani a szolgáltatás korlátozására.
Az összességében 12 milliárd forintos korszerűsítés hozzájárul környezetünk védelméhez, a szennyezés kockázatának a mérsékléséhez, ami javítja a közegészséget. Az új hálózat lehetővé teszi a rendszer állapotának nyomon követését és a problémák gyors diagnosztizálását. Ez hatékonyabbá teszi a működést, csökkenti a karbantartási költségeket és minimalizálja az üzemzavarokat. A fejlesztés magában foglalja az infrastruktúra bővítését és a jövőbeli kapacitás megteremtését.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image