ROVATOK

2024. márc. 29, P
Auguszta

Szakmai részvétel nemzetközi kutatásban

Szakmai részvétel nemzetközi kutatásban

Szerencsi Óvoda és Bölcsőde - Hálásan köszönjük intézményünk nevében a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának és az angliai The Open University Children’s Research Center megtisztelő felkérését egy gyermekjogi kutatásban való részvételre, mely 2021. február-2021. június közötti időszakban történt. Ez óriási megtiszteltetés és hatalmas lehetőség volt intézményünk számára.
Nagyon hasznos tapasztalatokat és ismereteket szereztünk a két szakaszból álló program során. A kezdeti szakaszban, a „Pilot” programban az egész országból mindösszesen 9 óvodapedagógus vett részt csoportjával, köztük a Napsugár épületből is 1 fő óvodapedagógus (Zilahiné Bittó Tímea) és csoportja (Süni).
Majd a fő tanulmányban, mely 2021. áprilisában indult, csatlakozott a kutatáshoz a Gyárkerti épületből 2 gyermekcsoport (Lepke és Csalogány) és 2 fő óvodapedagógus (Erdélyi Klára, Sütő Szilvia), ekkorra már országosan 150 fősre bővült a résztvevők száma.
A kutatást olyan nemzetközileg elfogadott eszköztárral valósítottuk meg, amelyben a gyermekek aktívak és könnyen vizsgálhatók, az érzelmeiket, vágyaikat leginkább ki tudják nyilvánítani.
A program zárásaként a kutatásban résztvevő pedagógusok és szakemberek a hét fő területet felölelő Pilot program eredményeit mutatták be 2022. október 20-án Debrecenben a „De jó csak lenni!” című konferencián, ahol a programban résztvevők kutatási tapasztalataikat osztották meg egymással, illetve a kutatás során készült reflexióikat, megfigyeléseiket elemezték a gyermekek szemszögéből. Ezt követően a Vojtina Bábszínház társulatának előadásában a gyermeki narrációkból készült 3 felvonásos bábelőadást tekinthettünk meg.
Reméljük, hogy a jövőben is alkalmunk lesz bekapcsolódni ilyen és ehhez hasonló, a szakmai munkát segítő, innovatív kezdeményezésekbe, mely a gyermekközpontú pedagógiát támogatja.
Szerencs, 2022. október 26.

Zilahiné Bittó Tímea
óvodapedagógus
projekt résztvevő

20221027 ovoda1

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image