ROVATOK

2024. ápr. 26, P
Ervin

Ragályok tavasza

Ragályok tavasza

Ezúttal a Szerencsen kiadott Tokaj-Hegyalja című újság 1915. április 3-i (XXIII. évfolyam, 14. szám) számából csemegézünk. A „Ragályok tavasza” című cikket közöljük teljes terjedelmében:

„Az a hatalmas akció, amellyel az országos és helyi hatóságok hozzáláttak az utóbbi hetekben a járványveszedelem kellő fogadtatásának, amely sorompóba hívta az ország összes orvosait, mutatja, hogy itt nagy veszedelem fenyeget, nagy probléma előtt állunk. A lét vagy nem lét kérdése a közel jövő. Megvan a lehetőség, hogy sikerül a bajt elfojtani, de az sincs kizárva, hogy a járványok a tavaszi langymelegben sürü rendeket fognak kikaszálni ugy a harcszintéren, mint a békés városokban az emberi tömkelegből.

Fenyegető bajok, társadalmi veszedelmek esetén magyar népek, még a legintelligensebbjének is, megvan az az átkos, rossz szokása, hogy mindent a hatóságtól vár. Az fojtsa el az árvizet, oltsa el a tüzet, irtsa ki a sáskát.
Kétségkívül kényelmes, ha nemis bölcs gondolkodás, csakhogy a jelenben meg nem állhat. Több neves főorvosok is hirdette már az országban, de még orvosi köztudat, hogy a mostani járványveszedelemnél elsősorban nem az orvos a fő, hanem a közönség, a társadalom. Tehetnek bármit a magyar orvosok, halálra dolgozhatják magukat, minden utcába állíthatnak egy megfigyelő állomást, mégsem ér az semmit, ha közönyös a közönség. Ellenben igen kevés orvosi fáradozás kell aránylag a veszedelem teljes elfojtásához, ha a közönség az orvosok kezére jár.

Nem valami rettentő sok tudás kell ide, nem is orvosi könyvek lapozgatása. Igen kevés kívántatik csak a közönségtől, s mégis ez a kevés a – minden. Ez a kevés:
mindenki oltassa be magát;
legyen tiszta mindenki;
legyen tiszta minden lakás!
Ami ezen kívül van, az már a hatóság feladata.

Komoly időket élünk, mikor veszedelemben van minden élő a fenyegető ragályok miatt. Ha ragaszkodunk az élethez, hozzuk meg érte az áldozatot, hogy: tiszták legyünk egész egyéniségünkben, életkörnyezetünkben!
Tudjuk, hogy igen sokan nem törődnek ma még ezzel, de mi már most indítványozzuk: vizsgáltassék felül minden egyes lakás és nyilvános helyiség, üzlet, ipartelep e célra a főszolgabiró ur által hivatalból kirendelendő polgári biztosok által tisztasági szempontból és a szenny-lakások vétessenek állandó hatósági ellenőrzés alá. Az eszmét mi is felvetjük, hátha alkalmas az idő arra, hogy meghallgattassék.”

20210412 ragalyok tavasza1 20210412 ragalyok tavasza2
Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image