ROVATOK

2024. május 6, H
Tamara, Ivett, Frida

Községi zárlat méhészeteknek

Községi zárlat méhészeteknek

Monokról a területileg illetékes hatósági állatorvos vizsgálatra küldött lépmintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Debreceni Laboratóriumában 2023. május 30-án mézelő méhek nyúlós költésrothadása állatbetegséget állapított meg.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatala – mint az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti jogkör gyakorlója – a mézelő méhek nyúlós költésrothadása betegsége miatt Monok, Golop, Tállya, Rátka, Megyaszó, Bekecs, Legyesbénye, Szerencs községek közigazgatási területére községi zárlatot rendelt el a betegség továbbterjedésének a megakadályozása érdekében.
Ez idő alatt a községek közigazgatási területéről méhcsaládokat, méhészeti felszereléseket, valamint oda fogékony méhcsaládokat tilos beszállítani. A beteg méhcsaládokat és a fertőzést közvetítő tárgyakat meg kell semmisíteni. A lezárt települések területén méhészeti kiállítást nem szabad tartani. A községi zárlat alatt lévő valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás céljából – a hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálnia.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image