ROVATOK

2024. ápr. 20, Szo
Tivadar, Odett

Kitüntetések Semmelweis-nap alkalmából

Kitüntetések Semmelweis-nap alkalmából

Július 1-je a magyar egészségügy napja, ugyanis 1818-ban ezen a napon született a magyar egészségügy egyik legkiemelkedőbb alakja Semmelweis Ignác orvos, az anyák megmentője. Szerencsen június 29-én köszöntötték a város egészségügyi dolgozóit a Rákóczi-várban. Az eseményt megelőzően a szerencsi temetőben az intézet névadójának a sírjánál, majd Szántó J. Endre és dr. Gőri Lajos emléktáblájánál helyezték a megemlékezés virágait a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet (ESZEI) vezetősége.
A Rákóczi-vár színháztermében az ünnepelteket Dr. Bobkó Géza igazgató főorvos köszöntötte, majd egyperces néma felállással tisztelegtek Profáncsik Sándorné emléke előtt. Sallainé Nagy Ildikó, intézetvezető főnővér méltatta a kolléganő munkásságát. „Mindannyiunkat megdöbbentet a hír, hogy Profáncsik Sándorné, Valika akivel még múlt héten egyeztettünk az ünnepségről és terveiről, a tegnapi napon váratlanul elhunyt. Azt a legtöbben tudtuk, hogy egészségügyi problémái vannak, de azt nem gondoltuk, hogy ilyen gyors lefolyású a betegsége. Évtizedeken át együtt dolgoztunk vele, hiszen pályája szorosan kapcsolódott az ESZEI-hez, az idősek otthona főnővére volt. A rendszerváltás után hamar a magánszektorban kezdett tevékenykedni, és megalapította a házi betegápolási szolgálatot Szerencsen. Az alapellátással, a háziorvosokkal szorosan együttműködve a munkatársaival együtt végezte a kórházból hazakerült betegek otthoni ápolását. Tevékenységét empátia és odaadás jellemezte. A betegek nagyon szerették, ragaszkodtak hozzá. Az egészségügyi dolgozók körében népszerűségnek örvendett. Ennek elismerését jelzi, hogy évek óta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara választott helyi elnöke volt. A közéletben is aktívan részt vett. Családját imádta, unokái életében, nevelésében nap szinten részt vett. Kedves személyisége valamennyiünknek hiányozni fog” – mondta Sallainé Nagy Ildikó, intézetvezető főnővér.
Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes mondandójában Semmelweis Ignácot és az egészségügyi dolgozókat méltatta. „Nagyon hálásak vagyunk nektek, különösen a járványhelyzet idején, hogy folyamatosan szívvel-lélekkel dolgoztok. Martin Luther King szavaival élve »szeretettől áthatott lélek« talán így lehet a legjobban megfogalmazni azokat a személyeket, akik az egészségügyben dolgoznak.”
Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere pohárköszöntőjében méltatta az egészségügyi dolgozók a gyógyításban végzett áldozatos munkáját. „A pandémia rámutatott arra, hogy lehet valaki szegény vagy gazdag, nem számít. Az egészség a legnagyobb kincs, ezért óvni kell” – hangsúlyozta a városvezető.
A beszédet követően elismeréseket adtak át. Egy hónappal ezelőtt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara miskolci szervezete arról döntött, hogy az idei év kamarai kitüntetését Profáncsik Sándorné kapja. Az oklevelet a helyi szervezet alelnöke Szarka Rita vette át, aki majd továbbítja az elhunyt hozzátartozóinak.
A Semmelweis nap alkalmából kitüntetésben részesült: Dr. Tűzkő Judit főorvosnő, a pszichiátriai szakrendelés vezetője, Siskáné Pummer Viktória szakdolgozó, az egynapos sebészet asszisztense, valamint Hubayné Kovács Ildikó védőnő. Az elismeréseket Dr. Koncz Zsófia és Nyiri Tibor adták át. Az ünnepi munkaértekezlet befejezéseként Karády István zenés előadását hallhatták a résztvevők.
A fotón balról jobbra: Nyiri Tibor, Tűzkő Judit, Siskáné Pummer Viktória. Koncz Zsófia, Bobkó Géza.

(Forrás és fotó: Szerencsi Hírek)

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image