ROVATOK

2024. ápr. 26, P
Ervin

Jubilált Szerencs Város Napja

Jubilált Szerencs Város Napja

Szerencs Város Önkormányzata 1998 óta minden évben – idén már 25.alkalommal – ünnepli Szerencs Város Napját április 20-án, emlékezve arra, hogy 1605. április 17–20. között itt tartottak országgyűlést, amelyen Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé választották. A képviselő-testület hagyományosan a város napján adja át a kitüntetéseket azoknak, akik az elmúlt években hozzájárultak a település gazdasági, társadalmi és szellemi életének fejlődéséhez.

A programsorozat a jeles napon kora délelőtt a Kossuth téren található Bocskai szobornál kezdődött, ahol a városvezetők, képviselők, intézményvezetők, a testvérvárosi delegációk és a helyi 792. sz. Bocskai István Cserkészcsapat tagjai helyezték el a megemlékezés koszorúit. Ezt követően a megjelentek átvonultak a református templomba, ahol Balázs Pál lelkipásztor mondott ünnepi beszédet, aki Bocskai István-t tetteit méltatta. Elhangzott, hogy a fejedelem uralkodása nevezetes korszaka Magyarország történetének. Az ő harca volt az első magyar szabadságharc, melyben a nemzetet egy zászló alá tudta mozgatni. A hadvezér nemes alakja, példaszerű élete, önzetlen hazafiassága becses tanulság minden magyar embernek. Az eseményen a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek műsora tette az ünnepi pillanatot még emelkedettebbé. 1605-ben e templom falai között választották Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé. Az országgyűlés emlékezetére a templom falán emléktáblát helyeztek el, amit a diákok műsora után megkoszorúztak. A programsorozat a Rákóczi-vár színháztermében folytatódott, ahol ünnepi testületi ülés keretében adták át a város 2023-as kitüntetéseit.
Nyiri Tibor polgármester beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a nap kiváló alkalom arra, hogy köszönetet mondjanak azoknak a személyeknek, akik a segítették és valamilyen plusszal járultak hozzá a város társadalmi, kulturális, sportéletéhez vagy fejlesztették, életben tartották a település hazai és külföldi kapcsolatait.
Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő beszédét történelmi visszaemlékezéssel kezdte. Elhangzott, hogy a város és az itt élők központi helyet foglaltak el a 1604-1606-os Bocskai-felkelésben. „Az, hogy a város adott otthont egykor az országgyűlésnek, mindannyiunknak iránymutatást kell, hogy adjon” – mondta Koncz Zsófia, majd áttért a jelenre, szólva azokról a fejlesztésekről, amelyek fellendülést hoznak a régiónak. Ezek közül példaként említette a 37-es számú út négysávosítását, amelynek a megvalósulásáért az édesapja nagyon sokat dolgozott.
A beszédeket követően Koncz Zsófia, Nyiri Tibor és Oleráné dr. Kádas Marianna a város címzetes főjegyzője adták át a kitüntetéseket.
Szerencs Város Díszpolgára” kitüntető címet kapott Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Noszek Péter a világcég alkalmazottjaként végigjárta a ranglétrát, 2018-ban a Nestlé magyarországi igazgatójának nevezték ki. 1992-ben a szerencsi és diósgyőri, majd az egész magyarországi szervezet kontrollereként tevékenykedett. Vezetőként dolgozott Új-Zélandon, Ausztráliában, Angliában, a Fülöp-szigeteken, valamint a cég svájci központjában. A Nestlé Hungária Kft. a város egyik legnagyobb foglalkoztatója, és a legnagyobb adófizető. A szerencsi gyárban folyamatosak a fejlesztések és korszerűsítések, a termelés bővítése, az egészséges táplálkozás szemléletének a terjesztése. Ebben nem kis szerepe van az ügyvezető igazgatónak. Az ő nevéhez fűződik 2018-ban a „Szerencsi” védjegy csokoládékon történő használati jogának az átadása, majd 2021-ben, az ún. „piros masnis cica” ábrás kakaó védjegy tulajdonjogának Szerencs Város Önkormányzatának történő átruházása, ezzel is támogatva, hogy a település neve a világ vezető élelmiszeripari cégének a segítségével az édességgyártás palettáján fennmaradjon.
„Pro Urbe Szerencs” kitüntetés birtokosa lett Galgóczi Ferencné, aki 37 éve Szerencs-Ond településrész lakója. Nyugdíjas, a városban aktív, nyüzsgő életet él. A Városi Nyugdíjas Klub, a „Hegyalja Kapuja” Mozgáskorlátozottak Egyesület vezetőségének, a Testvérvárosi Egyesületnek, a megyaszói Hankó Zoltán és a balmazújvárosi Rákóczi Olvasókör tagja. Galgóczi Ferencné a város kulturális életének aktív szereplője, színes egyéniségével szinte minden programon kiveszi a részét saját költeményeivel, szavalataival, énekkarban való szereplésével, farsangok, rendezvények szervezésével. Több országos versíró versenyen mérettette meg magát, amelyen szép eredményeket ért el. Verse megjelent a Nyugdíjasok Országos Szövetsége harmadik irodalmi antológiájában. Kulturális tevékenységét díjakkal is elismerték, versíró pályázatokon dobogós helyezések, fotópályázaton különdíj. Nagy érdeklődéssel figyeli a kulturális életet, érdeklődik a képzőművészet, a népművészet iránt. Nagy örömmel szervez különböző programokat, ezzel kimozdítva az időseket, fogyatékkal élőket a mindennapi élet nehézségeiből. Kiváló szervező, segítőkész lakója a városnak, aki szívén viseli a rászorulók, az idősek, a betegek sorsát.
Az önkormányzat „Pro Urbe Szerencs” kitüntetést adományozott a Szerencsi Logiklub részére. A társaság megalakulásakor megfogalmazta célját, amely így hangzik: „A játék csak akkor nyújt szórakoztató élményt, ha komolyan veszed. Ezért tanuld meg és tartsd be a szabályait! Aztán már csak játszanod kell - Persze mindenkinél jobban, hogy Te nyerjél!” Mindig célokat kell kitűzni magunk elé, és hasznossá kell tenni magunkat. Helyi szinten hetente tartják összejöveteleiket, de országos szervezésű rejtvényfejtő versenyen képviselik, és keltik hírnevét a városnak Békéscsabától Budapestig, Pécsig. Minden évben hatalmas sikerrel szervezik meg a szerencsi versenyt is. A klub a helyi rendezvényeken is jelen van, ezáltal is bekapcsolódva a város társadalmi életébe. A csapatszellem igazi közösségé kovácsolja a klubot, a folyamatosan fejlődő közösségi élet szervezése példamutató az itt élők számára.
„Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést kapott Gebri József. A nyíregyházi Életműdíjas karnagy, nyugalmazott docens, és fagottművész nemzedékeknek szerzett felejthetetlen zenei és közösségi élményeket. Életútja nehézségei ellenére is meg tudta őrizni fiatalos lendületét, jó kedélyű természetét. Sokak szeretett „mestere”. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyeken kétszer is megjutalmazták karnagyi különdíjjal. Sem aktív élete utolsó éveiben, sem pedig a nyugdíjba vonulása után nem kímélte, kíméli magát. A Konzervgyár Kórusa, a Szerencsi Cukorgyár Férfikórusa, Bárdos Kórus, görögkatolikusok kórusa – egyik feladatot vállalta a másik után, és jelenleg is azon munkálkodik, hogy a kórusmuzsika soha ne némuljon el. Mindennapi munkájával segíti a városunk egyik legnagyobb kulturális örökségének, az idén 100 éves Szerencsi Férfikórusnak a fennmaradását, működését. Rendszeres fellépői a városi rendezvényeknek, de külföldön is öregbítik Szerencs hírnevét. Ma is azt tartja a legnagyobb elismerésnek, ha szeretettel gondolnak vissza rá, és a jó hangulatú próbáira a régi kórustagok.
“Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetésben részesült Keresztesi János, a Szerencsi Rendőrkapitányság vezetője, aki köztiszteletben álló személy, 12 éve vezeti a szerencsi rendőröket, amely a kapitányság életében egyedülálló. A város közbiztonsága nagyon jó, regnálása alatt partneri viszony alakult ki a rendőrség, a polgárőrség és a város lakói között, amiben kiemelkedő a rendőrkapitány szerepe. A helyi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikumban tevékenyen részt vállal a rendészeti képzésben. Közvetlen, emberséges, de ugyanakkor erős vezető, emiatt felnéznek rá a kollégák.
„Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést kapott Rábainé Végh Anett, aki asszisztensi, egészségügyi alapképzettségét szülővárosában szerezte. Házassága révén került Szerencsre, 1999-2005 között az ESZEI szakrendelőjében dolgozott. 2006-ban gyógyúszás foglalkoztató oklevelet szerzett. 2005-től 2023. március 30-ig a szerencsi Orvosi Ügyeleten vezető asszisztens és a lakosság sürgősségi orvosi ellátásában vesz részt, főállása mellett gyerekekkel foglalkozik az úszásoktatás keretein belül. 2015-ben végzett a Debreceni Egyetemen, diplomás ápoló oklevelet szerzett, ismereteit a mai napig bővíti, a Miskolci Egyetem aktív hallgatója egészségügyi tanár szakon. Kiváló szervezőképességét a város rendezvényein kamatoztatja (sportrendezvények, szentivánéji ünnep, városnapi futóverseny, ovis sportnap). 2019-ben szervezték meg az idősebb korosztályra is gondolva a szerencsi Nordic Walkingot. A város közéletében aktívan részt vesz. 2019-ben önkormányzati képviselőnek is megválasztották, azóta még felelősségteljesebben végzi a munkáját. A szerencsi vöröskereszt szervezetben rendszeresen önkénteskedik, adománygyűjtés és kiosztás, rendezvényeken, szűrővizsgálatokban segít, kiválóan kamatoztatja kommunikációs képességeit.
„Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetésben részesült Takács Krisztián mentőtechnikus, aki 2004-től dolgozik az Országos Mentőszolgálat állományában, valamint a szerencsi orvosi ügyelet feladatellátásában. Munkáját kiemelkedő szakmaisággal végzi. Sokszor kompetenciáján túlmutató feladatokat is tökéletesen ellát. A COVID-járvány alatt részt vett a mintavételezésben. Szabadidejében közreműködik a szerencsi tűzoltóság személyi állományának elsősegély nyújtási alapismereteik fejlesztésében és bővítésében, amely számtalan káreset felszámolása során hasznosan segítette a beavatkozó állomány munkáját. De ugyanígy részt vállal a Szerencsi Rendőrkapitányság állományába tartozó iskolaőrök elsősegélynyújtási alapismeretek fejlesztésében, elméleti és gyakorlati ismereteik bővítésében. Színvonalas előadásának köszönhetően az iskolaőrök a megszerzett tudásukat a munkájuk során az iskolákban sikeresen kamatoztatják. A Bocskai István Katolikus Gimnázium rendvédelmi, honvédelmi, valamint elsősegélynyújtó versenyeinek felkészítésében aktív szerepet vállal évek óta. Áldozatos munkájának köszönhetően a diákok kiemelkedő eredményeket érnek el a különböző versenyeken.
„Szerencs Tiszteletbeli Polgára” kitüntető cím birtokosa lett Manuela Riẞer, Malchin város alpolgármestere. A testvérvárosi kapcsolatok ápolásában vállal szerepet évtizedek óta. Manuela alpolgármester asszony magas színvonalú munkásságával hozzájárul Szerencs város értékeinek megőrzéséhez, hagyományainak továbbviteléhez. Közel 20 éve Malchin részről Szerencset partnerként jegyző Europart elnevezésű testvérvárosi ifjúsági és kulturális találkozó oszlopos tagja és irányítója.
„Szerencs Tiszteletbeli Polgára” kitüntető címet kapott Paul Kridel, Hesperange kultúráért felelős vezetője. Évtizedek óta nagy szerepet vállal a két város közötti közösségi, kulturális élet szervezésében. Közel 20 éve, a hesperange-i részről Szerencset partnerként tartalmazó Europart testvérvárosi ifjúsági és kulturális találkozó oszlopos tagja és szervezője.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított „Herman Lajos Kamarai Díj Szerencs” elismerést Kiss Dezső egyéni vállalkozó nyerte el. A vendéglátós szakember Szerencsen született, és szülővárosában járt általános iskolába is. Középiskolai tanulmányai már Miskolchoz, a Berzeviczy Gergely Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolához kötik, ahol vendéglátóipari szakon végzett, és ez a szakma lett a hivatása, hiszen 45 éve tevékenykedik ezen a területen. Életpályájának meghatározó eseménye, hogy munka mellett diplomát szerzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola kommunikáció és művelődésszervező szakán. A vendéglátásban eltöltött több mint négy évtizedet nagyszerű rendezvények, emlékezetes családi események fémjelzik. A kiváló szakember az elmúlt 20 évben az utánpótlás nevelésében is fontos szerepet vállalt. Az iskolai rendszerű képzés keretében – elméleti oktatóként – felszolgálást és ételkészítést oktat jelenleg is.
Az eseményen polgármesteri elismerésben részesültek az idén 100 éves, jubileumi fennállását ünneplő férfikórus tagjai is, akik énekükkel tették még emelkedettebbé az esemény hangulatát.
A kitüntetettek nevében Noszek Péter szólt, aki a városhoz való kötődéséről beszélt. Elhangzott, hogy mindig büszke volt szerencsi származására. Az új négysávos útról már messziről lehet látni Zemplén gyönyörű természeti adottságait, amely igazán szívmelengető látvány. A Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arra is kitért, hogy miért érezte fontosnak azt, hogy a Szerencsi csokoládé, valamint a „cicás kakaóként” is ismert Szerencsi kakaópor védjegyek visszakerüljenek a városhoz. „Ez ide tartozik, itt tudják értékelni. Életem egyik felejthetetlen pillanata volt, amikor ez megvalósulhatott” – mondta az ügyvezető igazgató. „Köszönöm a megtiszteltetést Szerencs városának és a helyi lakosoknak a kitüntetésért. Ígérem, hogy a jövőben is megpróbálom a bizalmat szolgálni” – mondta Noszek Péter.

Kísérőprogramokból az idén sem volt hiány
Szerencs Város Napja kiegészítő programsorozatai hat napon keresztül tartottak. Az események Újvári Marika előadóművész, a Magyar Kultúra lovagja zenés-táncos produkciójával vette kezdetét. Az előadóművész a felújított Rákóczi-vár Lovagtermében szórakoztatta a megjelenteket. Szerencs testvérvárosa, a felvidéki Rozsnyó delegáció tagjai és a P.J. Safárik Gimnázium diákjai április 19-én gyárlátogatáson vettek részt a Szerencsi Bonbon Kft.-nél. A vendégeket Takács István, a cég alapító ügyvezetője köszöntötte, aki örömét fejezte ki a látogatás kapcsán. A fiatalok Gazdóf Miklós termékfejlesztő vezetésével az interaktív műhelyben saját kezűleg készítettek csokoládét, ami közben sok érdekességet tudtak meg a szerencsi csokoládégyártásról. A testvérvárosok delegációi egyeztették az Europart projekt megvalósításában vállalat közös feladataikat, az együttműködésük szélesítésének lehetséges színtereit. A városnapi programsorozathoz kapcsolódva még ezen a napon a felvidéki gimnázium kórusa tartott zenés előadást a Rákóczi-vár színháztermében. Ezt követően Lesó Jenőné sz. Szilágyi Anna (egykori szerencsi lakos) gobelin munkáiból nyílt kiállítást tekinthették meg a jelenlévők. Kísérőprogramok keretében többek között helytörténeti séta, kézműves foglalkozások, futóverseny, ovis sportnap és retró parti színesítette a 25 alkalommal megtartott szerencsi városnapot.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image