ROVATOK

2024. május 3, P
Tímea, Irma

Jó időben a rossz idő előtt

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Rendőrségi tanácsok a közlekedőknek.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb problémát többnyire a változó tapadó-képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Így a megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzetek elé állíthatja a járművezetőket. Fel kell tehát készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő gyakorlatot igényelnek. Az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik féllel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára.

A rendőrségi tapasztalatok szerint az őszi hónapokban emelkednek a gyalogos és kerékpáros elütések. Figyelemmel kell lenni arra például, hogy a korai sötétedés, az évszakra jellemző esőzések, a köd, a párásodás jelentősen befolyásolják a láthatóságot. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között eltűnnek a színek, az árnyalatok, összemosódnak az alakok, nehezebb felmérni a távolságokat. Ilyen körülmények között még nehezebb észrevenni az úton, vagy annak a szélén közlekedőket. Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során! Egy fényvisszaverő eszközzel, láthatósági mellénnyel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat.  

A közelmúltban több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt közútjainkon, amelynek gyalogos volt az okozója, vagy részese. Annak ellenére, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozó összegzett baleseti statisztikai adatok jelenleg kedvező tendenciát mutatnak, a gyalogos balesetek tekintetében azonban az eset számok növekedéséről lehet számot adni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, alkalmazkodjanak a megváltozott látási és útviszonyokhoz, különös az esetleges ködös, esős, párás időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltaná is ki. Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyermekekre, illetve fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén (lakott területen, illetve lakott területen kívül is) a figyelmetlenül, a környezetbe beolvadó úttestre lépő gyalogosokra is.

Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozó körülményekre és természetesen a gyalogosok se feledkezzenek meg testi épségük védelmét szolgáló láthatósági mellények, eszközök viseléséről!
 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
2014. október 14.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image