ROVATOK

2024. május 3, P
Tímea, Irma

Itt a tél: Vigyázat, gyalogosok! Gyalogosok, vigyázat!

Rendőrségi hírek: itt a tél!Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2015. év első napjaiban két járókelő is halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset áldozata lett. Rendőrségi figyelemfelhívás, ajánlások a hasonló esetek elkerülése és megelőzése érdekében.

Az idei, 2015. év első hat napjában Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain 16 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, melyek közül három halálos, négy súlyos, míg kilenc könnyebb sérülésekkel járt. A bekövetkezett 16 balesetből ötben gyalogosok váltak a közúti szerencsétlenségek áldozatává: két-két esetben halálos, illetve súlyos, míg további egy alkalommal könnyebb sérülésekkel szállították a sérülteket a mentőszolgálat munkatársai kórházba.

Fontos kiemelni, hogy mind az öt gyalogosgázolás korlátozott látási viszonyok között, a kora reggeli, vagy a késő délutáni, esti órákban történt.

A bekövetkezett belesetek tanulságait elemezve rendőrségi ajánlások a hasonló esetek elkerülése és megelőzése érdekében a téli időszakra:

  • A járművezetők a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg!
  • Általános tapasztalat, hogy a gyalogosok 80%-a sötét, nehezen észlelhető ruhában közlekedik. Ugyan a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek közvilágítással ellátottak, de az ilyen ruházatú személyek beleolvadnak a környezetbe. Bár lakott területen belül nem kötelező, de – a közutak mentén gyalogosan közlekedő személy saját biztonsága érdekében – ajánlott a fényvisszaverő mellény használata az esti órákban, vagy korlátozott látási viszonyok között.
  • A téli időszakban fagypont környéki, vagy az alatti hőmérséklet esetén a járművezetők mindenképp számítsanak a lefagyott úttestre és fokozott óvatossággal közlekedjenek!


Ne feledjék: Mindenkit haza várnak!


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
2015. január 8.   

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image