ROVATOK

Gyorsan terjed az egyik legnagyobb veszély a szőlőkben

Gyorsan terjed az egyik legnagyobb veszély a szőlőkben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a hazai és nemzetközi növényegészségügyi helyzetet, elemzik a magyar növényvilágot érintő kockázatokat. E tevékenységünkhöz kapcsolódóan ezúton szeretnénk felhívni figyelmét a magyarországi borvidékeket egyre súlyosabban fenyegető szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Grapevine flavescence dorée, FD) veszélyére.

A már 15 borvidékünkön jelenlévő betegség rendkívül komoly növényegészségügyi és gazdasági kockázatot jelent a hazai szőlőtermelésre: a terméshozamot akár 50 százalékkal csökkentheti, de bizonyos fajtáknál teljes pusztulásához is vezethet. Szerencs egy potenciálisan veszélyeztetett borvidéken található. Emiatt kiemelten fontos, hogy minden helybéli szőlőtermesztő megtegye a betegség megelőzéséhez szükséges intézkedéseket.

Legfontosabb tudnivalók a szőlő aranyszínű sárgaságról
A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kórokozója az emberre nem veszélyes, ugyanakkor a szőlőtőkék terméshozamát akár 50 százalékkal csökkentheti és a szőlőtőkék teljes pusztulásához is vezethet.
Főként két módon terjed:
– fertőzött szaporítóanyaggal, valamint
– az amerikai szőlőkabóca vektor segítségével, amely a fertőzött növényről az egészséges szőlőre átszállva viszi tovább a kórokozót.

A betegség ellen hatékony növényvédő szer nincs. A terjedése azonban megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni célzott rovarölőszeres védekezéssel. Ehhez az alkalmazható készítmények listája elérhető a Nébih oldalán. Azokon a területeken, ahol a védekezés elmarad, a betegség gyorsan terjed: évente megtízszereződhet a fertőzött szőlőnövények száma és a tőkék akár 80–100 százaléka is megfertőződhet a fitoplazmával.
A megelőzés másik kulcsfontosságú eleme, hogy kizárólag ellenőrzött helyről származó szaporítóanyagot ültessenek a hobbikertészek és a gazdák egyaránt. A szőlő aranyszínű sárgaság betegség ún. karantén károsítónak számít az EU-ban (2019/2072/EU II. melléklet B része). Megjelenése esetén hatósági intézkedések is életbe lépnek, azonban azok nem érintik a bor készítését és annak forgalmazását. A Nébih tematikus aloldalán a betegséggel kapcsolatos minden fontos információ elérhető. Hazánk több területe, köztük az északi, történelmi borvidékek még mentesek a betegségtől. Ezt az állapotot azonban csak összefogással és időben megtett intézkedésekkel lehet megőrizni.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image