ROVATOK

2024. ápr. 23, K
Béla

Fókuszban a designer drogok!

Fókuszban a designer drogok!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szolgálata elektronikus hírlevelében a designer drogok veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Tisztelt Olvasó!
Engedje meg, hogy napjaink egyik komoly - fiatalokat is jelentős számban veszélyeztető - problémájáról tájékoztassuk Önt és a település lakóit.
Az utóbbi években a fiatalok drogfogyasztását veszélyesebbé tette az ún. designer drogok elterjedése és fogyasztása. Ezek a hagyományos kábítószer hatóanyagok molekuláris vázával rendelkeznek, ám néhány kémiai csoport más bennük, mint klasszikus társaikban. Ilyen kis változások már azt eredményezhetik, hogy hatásuk a szervezetre még az orvosok számára is kiszámíthatatlan, sokszor ötvözik a különböző szerek túladagolási tüneteit, és összetételük is ismeretlen. Ezek az úgynevezett új pszichoaktív anyagok, más néven designer drogok (biofű, herbál, kristály, stb.).
A tizenévesek körében legtöbbször társasági nyomás hatására, vagy magánéleti, családi problémák okozta bánat, szorongás enyhítése céljából történik meg az első droghasználat. Fiatalon még az embernek nem alakul ki a rá jellemző viselkedése, magabiztossága és erőssége, ezáltal könnyebben befolyásolható ilyen döntésekben.
A média, a barátok, idősebb társak sok információt közvetítenek ezekről az anyagokról. Sajnos a tapasztalatok azt igazolják, hogy a tudamódosító szerek szervezetre gyakorolt hatásáról, valamint a fogyasztásból adódó egyéb következményekről már keveset tudnak.
Ezért fontos, hogy a szülők, pedagógusok ismeretekkel rendelkezzenek a szerek veszélyeiről, használatuk következményeiről. Probléma észlelésekor hallgassák meg, beszélgessenek el a gyermekkel, mert ezzel megelőzhető egy esetleges függőség kialakulása is.
A fentiek alapján szükségét érezzük annak, hogy a szülők, pedagógusok is tisztában legyenek azzal, hogy melyek azok a vészjelek, amelyek egy esetleges szerhasználatra utalhatnak a gyermekeknél. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Fontos azonban tudni, hogy az egyes tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy a fiatal valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt áll. Az árulkodó jeleket összességében kell szemlélni és ha ezek alapján gyanú merül fel bennünk, akkor lehet szakemberhez fordulni.

FIGYELEM!
A designer drogok hatásai kiszámíthatatlanok!
Tisztelt Pedagógusok, Szülők!
– Amikor a gyermek magatartása eltér a megszokottól,
– ideges, ingerlékeny, vagy levert, közönyös, térbeli és időbeli tájékozódása zavart,
– indokolatlanul fáradt, gyorsan kimerül, alvászavarai vannak,
– szűkebbek vagy tágabbak a pupillái mint általában,
– szájszárazság, orrfolyás, étvágytalanság, erős fogyás jelentkezik nála,
– színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek, porok, féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta, zöld, száraz növényi törmelék kerül elő a zsebéből, használati tárgyai közül, akkor GYANAKODJANAK!

Ha időben felismerik azokat a jeleket, melyek arról adnak tájékoztatást, hogy esetleg szerfogyasztás áll a megváltozott viselkedés mögött kérjenek SEGÍTSÉGET!
AKÁR ÉLETET IS MENTHET!
Megyénkben a Miskolci Drogambulancia van elérhető közelségben (Miskolc, Csabai kapu 9-11., telefon: 46/431-310).
Ne feledje, keressen minket a Facebook-on is!

Cím: 3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32.; 3501 Miskolc, Pf. 161.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: (06-46) 514-510, BM: (31) 26-24
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: (06-46) 514-523, BM: (31) 27-18

drog1

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image