ROVATOK

2024. ápr. 24, Sze
György, Debóra

Emléked szívünkben örökké megmarad

Emléked szívünkben örökké megmarad

Profáncsik Sándorné (Kubák Valéria) 1960. január 8-án látta meg a napvilágot. Öccsével, Andrással Szerencsen nőttek fel. Valika a Hunyadi János Általános Iskolában végezte a tanulmányait, majd 1978-ban Miskolcon folytatta az Egészségügyi Szakiskolában, ahol általános ápoló- és asszisztensi végzettséget szerzett. Egy évvel később Debrecenben felnőtt szakápolói szakosító vizsgát tett. 1987-ben Miskolcon vette át az érettségi bizonyítványát, majd 1988-ban fizioterápiás asszisztensi képesítést kapott. Pályafutását 1978-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) kardiológia osztályán kezdte, majd egy évvel később a Szent Ferenc Tagkórház általános belgyógyászati osztályára került.
1979-ben kötött házasságot Profáncsik Sándorral. Még ebben az évben megszületett Nándor, majd 1983-ban Orsolya gyermekük. Nándor folytatta édesanyja hivatását, az egészségügyben dolgozik, lánya pedagógusnak tanult.
A szerencsi Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet Szociális Otthonában 1989-ben kezdett dolgozni, mint szakosított részlegvezető. 1996-ban Nővérszolgálat Bt. néven családi vállalkozást alapított. A Nyíregyházi Egészségügyi Főiskolán 2004-2008 között tanult. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerencsi helyi és térségi szervezetének az elnökeként elszántan dolgozott az ágazatban foglalkoztatottak anyagi elismeréséért és erkölcsi megbecsüléséért.
Diplomás ápolóként került kapcsolatba az idősebb korosztállyal. Munkáját nagy szakértelemmel és empátiával végezte, számára az emberek gondozása és az életminőségük javítása volt a legfontosabb. Kiemelt feladatának tekintette a szépkorúakkal való törődést, a mindennapi életük megkönnyítését. Szakmai hitvallása volt, hogy idős korban is legfontosabb az egészség és a jókedv megőrzése, az elmagányosodás megelőzése. Kötelességének érezte egy élhető és szerethető város megteremtését, amiben tevékeny szerepet vállalt, hiszen két gyermeke és három gyönyörű unokája Sándor, Csenge és Levente is szerencsi lakosok. A 2019-ben megtartott önkormányzati választáson a Szeretlek Szerencs! civil mozgalom jelöltjeként indult és szerzett mandátumot, majd 2022-től a pénzügyi bizottság elnöki teendőit is ellátta. A képviselő-testületben a szakértelmére és elhivatottságára mindig lehetett számítani. A koronavírus-járvány alatt a szociális ellátásban erejét nem kímélve segítette az idős emberek ellátását. A szerencsiek szerették és tisztelték, példát mutatott szorgalomból és fegyelemből. Tekintélyt szerzett a szociális- és egészségügyi ágazatban, amit szakértelmével, elhivatottságával, személyiségével, empátiát vívott ki az emberek körében, hiszen mindenkihez volt néhány jó szava.
A mindennapokban nem kímélte az erejét és az idejét, eszébe sem jutott, hogy rá is leselkedik a veszély, elérheti őt is a betegség. Kezdetben fáradékonyabb volt, a mosoly is eltűnt az arcáról, ritkábban találkoztunk vele, majd ágynak esett és kórházba került. Hősiesen küzdött, hiszen tudta, hogy sokunknak van szüksége rá és még neki is vannak teendői. Ma már tudjuk, hogy a céljait nem fogja megvalósítani, hiszen június 28-án a betegágyán életének 62. évében örökre lecsukta szemét.
Itt maradt nekünk a fájdalom és az emléked, ami szívünkben örökké megmarad!
Szerencs, 2022. június 29.

Nyiri Tibor
polgármester

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image