ROVATOK

2024. május 19, V
Ivó, Milán

Elkészültek az új horgásztó tervei

A Szerencsi Horgász Egyesület (SZHE) elnöke, Honfi László kezdeményezésére rendezett közös fórumot 2014. szeptember 25-én a civil szervezet és Szerencs Város Önkormányzata.

A programon szó volt többek között az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő, volt cukorgyári tavakkal kapcsolatos elképzelésekről, a Szerencs-patak melletti hűtőtavak közösségi és horgászati célú hasznosításáról, valamint a Homokos-tó jövőjéről.

Honfi László, az SZHE elnöke beszámolt a sajnálatos tényről, miszerint 2007-től napjainkig mintegy 400 fővel csökkent az egyesület taglétszáma. Az elnök szerint az egész országban jellemző tendencia betudható az elmúlt években kialakult gazdasági válságnak, az embereknek egyre kevesebb pénzük maradt a tagsági díjakra, területi engedélyekre. Az egyesület rendelkezésére álló egyetlen vízfelület napjainkban a Homokos-tó, melynek tulajdonosa a a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. Az SZHE vízterületre vonatkozó halászati engedélye 2015. december 31-én lejár. Honfi László úgy fogalmazott: Koncz Ferenc polgármester támogatásáról biztosította a szervezetet, hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a Homokos-tó jövőbeni, horgászati célú további hasznosítása érdekében. 

Honfi László bejelentette, hogy a napokban az egyesület új irodába költözött. A  horgászok a Szerencs, Kossuth út 4. szám alatti Civilek Házában találják az SZHE képviseletét. Az új helyiség jelképes bérleti díjával jelentős összeget takarítanak meg, amit a jövőben újabb haltelepítésekre tudnak felhasználni. Az elnök örömmel tájékoztatta a tagságot, hogy Szerencs Város Önkormányzata a civil szervezeteknek kiírt 2014-es pályázatán 200 ezer forinttal támogatja a horgász egyesületet. Elhangzott továbbá, hogy az 1947-ben megalakult SZHE eddig soha rendelkezett saját vízterülettel. Emiatt vetődött fel az egykori cukorgyári hűtőtavak horgászati célú hasznosításának gondolata. Szerencs Város Önkormányzata örömmel támogatta az elképzelést, majd megkezdődtek a tárgyalások a terület kezelőjével, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal. Koncz Ferenc polgármester közbenjárására a folyamat felgyorsult az utóbbi időszakban: elkészültek az új horgásztó tervei.

Koleszár Károly tervező a fórumon beszámolt arról, hogy a szóban forgó három tó összenyitásával mintegy 1,4 hektáros vízfelület jön létre, átlagosan 1,25-1,55 m vízmélységgel. A Szerencs-patak becsatlakozásánál, valamint a vasút felőli végén, a diósi ároknál új műtárgyakat építenek be. A tó állandó, megemelt vízszintjének fenntartásához elengedhetetlen a Szerencs-patak duzzasztása, ami folyamatos felügyeletet igényel a jövőben. A tervező szerint figyelemmel kell kísérni, hogy a megemelkedett szint milyen hatással lesz a környék talajvizeire. Ezt szolgálja a Szerencs Rákóczi út 133-135. társasház udvarán elhelyezett három ideiglenes mérési pont. Szabó Lászlóné, a Szerencsi Polgármesteri Hivatal városfejlesztési osztályvezetője elmondta: egy hónapig mérik a tényleges talajvízszintet, majd a duzzasztással megkezdődik a próbaüzem.

Koncz Ferenc polgármester megerősítette, nem egyszerűen arról van szó, hogy összenyitják a három medret és feltöltik vízzel. Gondos előkészítő munka előzi meg a horgászati célú tavak kialakítását, amelyben az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság is együttműködéséről biztosította az önkormányzatot.

Amennyiben a próbaüzem sikerrel jár és a duzzasztás hatására nem emelkedik a környék talajvízszintje, akár már decemberben megkezdődhet az engedélyeztetési eljárás. A Szerencsi Horgász Egyesület pedig igényelheti a halászati jogot a területre.

 
Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image