ROVATOK

2024. május 19, V
Ivó, Milán

Elkészült a szerencsi árvízvédelmi beruházás

Fotó: Szerencsi HírekNagyszabású árvízvédelmi fejlesztést valósított meg idén a város önkormányzata a Szerencs-patak mentén. A több mint százmillió forintos pályázati támogatással megvalósult beruházás ünnepélyes átadását november 13-án tartották a fecskési hídnál, ahol Koncz Ferenc polgármester így fogalmazott: az elmúlt időszakban a megáradt patak többször fenyegette a szerencsieket, azonban a most megvalósult árvízvédelmi beruházással elhárult a veszélyhelyzet.

Az eseményen a kivitelező Cs-Ker Tranzit Kft. képviseletében Csebi Attila ügyvezető igazgató jelentette készre a beruházást, aminek október 30-án sikeresen megtörtént a műszaki átadása.

Az avató ünnepségen Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a lakosság élet- és vagyonbiztonsága szempontjából nagy jelentőségűnek tartotta a jelenlegi városvezetés által megvalósított fejlesztést. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet fordít Szerencsre, amit az elmúlt három évben a település önkormányzatának biztosított több mint 850 millió forint összegű támogatások is alátámasztanak.

Koncz Ferenc polgármester emlékeztetett: az elmúlt időszakban a megáradt patak többször jelentett fenyegetést szerencsi embereknek, azonban a most megvalósult árvízvédelmi beruházással elhárult a veszélyhelyzet, ami elsősorban a Fecskés városrész lakóit fenyegette.

Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke szerint a gátépítés szimbólum, ami kifejezi az önkormányzat felelősségérzetét a lakosság iránt. – A munkát azonban folytatni kell, már láttam a patakmeder kotrására készülő terveket – fogalmazott dr. Mengyi Roland.

A védekezés biztonságának a növelése érdekében a patak két oldalán közel hét kilométer hosszúságban töltéserősítést, és -magasítást végeztek, újjáépítették a vízfolyást keresztező árkok zsilipeit, hat ideiglenes szivattyúállomást létesítettek az elöntés elkerülése érdekében. A fecskési kanyarnál a településrész védelmében 168 méter hosszúságban épült meg az a beton támfal, aminek a magassága 40 centiméterrel haladja meg a valaha mért legmagasabb vízszintet.

A beruházásról készített részletes riport a Szerencsi Városi Televízió 2013. november 15-ei adásában látható.  

 

Az eseményen készült fotók megtekinthetők a Szerencsi Hírek honlapján.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image