Egy modern, a legkorszerűbb igényeket is kielégítő ágazati tudásközpont épül az egykori szerencsi cukorgyár területén, megerősítve a város szerepét az élelmiszeriparban és új szintre emelve a hazai szakképzést. A közel 4,3 milliárd forintos, hazai és uniós forrásokból finanszírozott beruházás nem csupán a térség, de az egész ország számára komoly előrelépést jelent.
A kultúráért és innovációért felelős miniszter, Hankó Balázs a június 20-ai szerencsi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: büszkék lehetünk a magyar szakképzésre, amely Európában a második, a világon pedig a tizedik legjobb. Kiemelte, hogy a rendszer egyszerre ad szakmát, érettségit és egyenes utat a felsőoktatásba. A miniszter úgy fogalmazott, hogy visszaadták a munka becsületét, utalva azokra az új, gyakorlatorientált módszerekre, amelyek a siker kulcsát jelentik. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az elmúlt években 57 százalékkal nőtt a szakképzésből egyetemre jelentkezők száma.
Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője és a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára hozzátette: az országban tervezett öt hasonló tudásközpont közül Kelet-Magyarországon egyedül Szerencsen valósul meg ilyen fejlesztés. A cél, hogy a város ne csak a múltjáról – mint a 2023-ban századik évfordulóját ünneplő csokoládégyártásról – legyen híres, hanem a jövő iparágának központjaként is tekintsenek rá, ahol a legkiválóbb szakemberek képzése történik.
Százharminchat évvel a helyi gyár megépítése után egy újabb „csoda” tanúi lehetünk Szerencsen – mondta Kiss Attila polgármester, mert ez a helyszín, ahol most állunk, szimbolikus értékkel bír. Kiemelte azt az közelben található épületet, amely egykor cukormúzeumként működött. A polgármester örömmel jelentette be, hogy egy új cukormúzeum létrehozása is tervben van, ami várhatóan 2026. március 10-én nyitja meg kapuit.
Hatalmas felelősségnek és történelmi küldetésnek nevezte a szerencsi édesipar újraélesztését dr. Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetője. Beszédében hangsúlyozta, hogy a kapott bizalommal Szerencs ismét a magyar édesipar fellegvára lehet, amelynek tudása az egész Kárpát-medencére kihatással lehet. Külön kiemelte azt az épületet, ahol a rendezvényt tartották, amelyet a helikopter feltalálójaként ismert Asbóth Oszkár tervezett. „Nekünk az a felelősségünk most, hogy folytassuk tovább azt a feladatot, amit itt több mint 130 évvel a sors ránk bízott” – fogalmazott.
Az új szerencsi tudásközpont évente hatszáz diáknak nyújt majd lehetőséget, hogy olyan piacképes szakmákat sajátítsanak el, mint a pék, a cukrász vagy a bor- és pezsgőkészítő technikus. A beruházás keretében a cukorgyár egykori 1700 négyzetméteres irodaépületét teljesen felújítják, és mellé két új, összesen szintén 1700 négyzetméteres képzőhelyet is építenek. A miniszter szerint a sikerhez motivált diákokra és tanárokra van szükség. Ezt a kormány kiemelt tanulói ösztöndíjakkal és az oktatói bérek emelésével támogatja. A Szerencsi Szakképzési Centrumban már most is 92 vállalati partnerrel működik a sikeres duális képzés, amely a jövőben az új központtal még tovább bővülhet.