ROVATOK

2024. május 3, P
Tímea, Irma

Édes évek, a szerencsi csokoládé 100 éve

Édes évek, a szerencsi csokoládé 100 éve

Szerencs újkori történelme szorosan összekapcsolódik két gyárának (a cukor és csokoládé) történetével. Sikereik fellendítették a város gazdasági és szellemi életét, hozzájárultak a térség ipari kultúrájának meghonosodásához. Talán nincs is olyan szerencsi lakos, akinek valamelyik hozzátartozója vagy ismerőse ne lett volna gyári dolgozó.
A szerencsi szolgabíróság 1923. február 25-én kelt 733/1923. sz. határozatával a Magyar Kakaó és Csokoládégyár Rt. szerencsi gyára megkapta a működési engedélyét, ezzel kezdetét vette a kakaó- csokoládégyártás Szerencsen.
Az idén ünnepeljük ennek a számunkra történelmi jelentőségű eseménynek a centenáriumát. Méltóképpen szeretnénk emlékezni, feleleveníteni a száz esztendő legfontosabb eseményeit, miközben a jövőt is tervezzük. Ebből a célból tartottunk egyeztetést csütörtök délután a Rákóczi-várban az események előkészítésében és megszervezésében résztvevő cégek, szervezetek, intézmények vezetőivel. Öröm számomra, hogy Koncz Zsófia országgyűlési képviselő asszony fontosnak tartotta, hogy a megbeszélésünkön jelen legyen, akitől megtudhattuk, hogy az idén augusztus 25-27-e közötti Artúr Napokat az évforduló jegyében tartják, ahová negyvenezer látogatót várnak. A hazai könnyűzenei élet élvonalába tartozó együttesek koncertjein kívül szakmai konferenciát is szerveznek, aminek a központi témája az édesség lesz. A rendezvény időtartama alatt a szerencsi csokoládégyártás hagyományait őrző Bon-bon Kft. is megnyitja majd kapuját a látogatók előtt, a centenárium jegyében termékeiből több megújul és már öt tonna alapanyagot félre tettek csokoládészobor készítéséhez.
A Nestlé Hungária Kft. szerencsi gyárában is megkezdődtek az ünnepi előkészületek, ami az épületek megjelenésében, környezetük változásában is felfedezhető lesz, a dolgozóknak- és a helyi lakosoknak különböző programokat kínálnak majd és az érdeklődők megismerkedhetnek majd a Szerencsen készített Nestlé termékekkel, amelyek eljutnak a világ számos országába.
A sport-, kulturális- és szabadidős programjainkat a centenárium jegyében tartjuk, így eseményeinken emlékezünk a száz esztendőre. A városkupánál lévő rendezvénytéren kiállítások, bemutatók lesznek, a húsvét- és a karácsony ünnepei fényei között is megjelenik a centenárium. A Zempléni Múzeum nagyszabású kiállítást rendez „Édes évek, a szerencsi csokoládé 100 éve” címmel, online adatbázist hozunk létre, amibe feltölthetők lesznek a csokoládégyártáshoz kapcsolódó dokumentumok, termékfotók, fényképek. Képes levelezőlap készül az alkalomra, amire a Magyar Posta emlékbélyege helyezhető el első napi bélyegzéssel. A megjelenő díszes album pedig leírja és gazdag illusztrációval tárja az olvasók elé a szerencsi csokoládé történetét. A kiállítás megnyitóját és a könyv bemutatóját június 8-ára tervezzük.
Ezúton is hívom és várom Szerencs és Ond valamennyi lakóját a centenáriumi programokra, amelyekről folyamatosan adok majd tájékoztatást közösségi oldalamon, a város hivatalos honlapján és a Szerencsi Hírekben.
(A fotón balról jobbra: Dr. Takács István a Szerencsi Bonbon Kft. alapító-igazgatója, Lidia Wrońska a Nestlé Hungária Kft. szerencsi /diósgyőri gyárigazgatója, Noszek Péter a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, Nyiri Tibor Szerencs polgármestere, Majoros Judit a Zempléni Múzeum igazgatója, dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője, a Magyar Géniusz program koordinátora.)

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image