ROVATOK

2024. ápr. 24, Sze
György, Debóra

„Cukorgyári hűtőtavak”

Szerencs Város Önkormányzatának tervei között szerepel a - Szerencs patak „Cukorgyári zsilip”, és a vasúti sínek közötti alvízi szakasza mellett elhelyezkedő - volt „Cukorgyári hűtőtavak” közcélú hasznosítása.

Az úgynevezett „hármas tó” Szerencs lakott településrészeihez közel, központi helyen helyezkedik el, így gyalogosan és kerékpárral is jól megközelíthető. A „hármas tó” közcélú hasznosítása érdekében az önkormányzat felvette a kapcsolatot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságával (ANPI), mint a hármas tó kezelőjével.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Szerencsi Horgász Egyesület, és Szerencs Város Önkormányzata közös egyeztetései eredményeképpen elindult egy tervezési folyamat. Ennek során az ANPI kezelésében lévő vizes élőhelyek (volt cukorgyári tavak) gravitációs vízpótlásának megvalósítása mellett, a tavak közcélú hasznosítása is fontos megvalósítandó cél.

A tárgyi tervezési feladat elvégzésével megbízott Geofront Geotechnika Tervező és Szolgáltató Kft. által készített vízjogi engedélyezési tervdokumentáció műszaki tartalmának véglegesítése, és az engedélyezési eljárás megindítása előtti egyeztetés az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Szerencsi Horgász Egyesület részvételével 2014. szeptember 15-én megtörtént.

Az önkormányzat számára kiemelt fontosságú a tavak környezetében lévő lakóházak, épületek védelme. Ebből adódóan az egyeztetésen született megállapodás szerint, a dokumentáció műszaki tartalmának véglegesítése és pontosítása érdekében történő körültekintő tervezési munkához szükséges mérések elvégzése céljából, a talajvízszint figyeléséhez 3 db figyelőkút valamint 2 db vízmérce kiépítése fog megvalósulni. Ezen létesítmények kiépítését követően a szükséges mérések megfelelő végrehajtása több hetet vesz majd igénybe, így a tervdokumentáció véglegesítése novemberben, az engedélyezési eljárás megindítása decemberben várható.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image