ROVATOK

2024. május 6, H
Tamara, Ivett, Frida

A város kitüntetettjei

A város kitüntetettjei

Az idén a hagyományainknak megfelelően április 20-án, a város napján ünnepi önkormányzati ülés keretében a Rákóczi-várban átadásra kerültek a helyi kitüntetéseket azoknak, akik eddigi tevékenységükkel példát mutattak a munkájukban, a közösség építésében, gazdagították a település szellemi-, kulturális értekeit, szélesítették testvérvárosi kapcsolatait, hozzájárultak a gazdaság fejlesztéséhez, kiemelkedő sport teljesítményükkel jó hírét vitték Szerencsnek.

„Szerencs Város Díszpolgára”
dr. Gál András PhD.

Szerencs város társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődése, hagyományai megőrzése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért.

Dr. Gál András 2019-ben vonult nyugdíjba a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumból, ahol az elmúlt 38 évben dolgozott. Kezdetben középiskolai tanárként, majd 6 évig igazgatóhelyettesként, később pedig, nyugdíjaztatásáig, több mint 23 évig igazgatóként dolgozott. Igazgatói tevékenysége során, melyet korszerű, menedzserszemlélettel vezetett, a gimnázium hatalma fejlődésen ment keresztül. Az ország egyik leginnovatívabb intézménye lett. Munkájának eredményei megkérdőjelezhetetlenek a gimnázium történetében. Vezetői képességein túl kiváló szakember is, akinek nemcsak hivatása, hanem szenvedélye is a geográfia. Földrajzi tudományos munkásságát számos szakkönyv írása, tudományos konferenciák szervezése bizonyítja. Közéleti szerepét mutatja, hogy 32 éve Szerencs város képviselő-testületének tagja, aki kiemelkedő munkásságával hozzájárult Szerencs város társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődéséhez.

 

„Pro Urbe Szerencs”
Schlosserné Báthory Piroska

Szerencs város közéletében végzett kiemelkedő teljesítményéért.

Schlosserné Báthory Piroska művésztanár grafikusként és festőként tevékenykedik. Kiállítást, tábort szervez „Szerencsi Képzőművész Stúdió” néven. Sokat tett és tesz a közösségért, elszánt, odaadó és kitartó szervező. Az „Öreg a Nénikéd” nyugdíjas klub alapító tagja. Igazi művészlélek, fest, rajzol, verset mond és ír, megyei díjas művésztanár. Alapító tagja az 1977-ben megalakult Zempléni Rajztanárok Alkotókörének, amely Sárospatakon működik. Tagja a HAT /Hegyaljai Alkotók Társulásának/és a MROE /Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének./ Schlosserné Báthory Piroska, művésztanár 2017-ben indította el a képzőművészet, a rajzolás és a festészet iránt érdeklődőknek a délutáni műhelyfoglalkozásait a szerencsi Rákóczi-várban.

 

„Szerencs város közszolgálatáért”
Lévai Ferencné

Szerencs város közéletében elért kimagasló, társadalmi tevékenységéért.

Lévai Ferencné 1977-ben a miskolci egészségügyi szakközépiskolában végzett, mely után 2 évet dolgozott a miskolci Gyermekklinikán, mint ápolónő. 1979. december 6-tól Szerencs város egészségügyi alapellátásban dolgozik. Kezdetben fogorvos mellett, illetve háziorvosi körzetben, majd 1983. január 1-jétől az akkor újonnan megszervezett és beindított házi gyermekorvosi körzetbe került, és azóta is folyamatosan – immár – 38 esztendeje ugyanabban a gyermekorvosi rendelőben, ugyanazzal az orvossal dolgozik. Munkáját lelkiismeretesen és nagy odaadással végzi, a kisgyermekekés serdülők problémájával egyaránt azonosulni tud, a kellemetlen beavatkozásoknál a feszültséget oldja, és nagy türelemmel foglalkozik velük. Nemcsak a rendelő munkájában, hanem a csecsemő-tanácsadáson és az iskola-egészségügyi munkába is aktívan részt vesz.

 

„Szerencs város közszolgálatáért”
Szaniszlóné Tóth Ágnes

Szerencs város közéletében végzett kiemelkedő tevékenységéért.


Szaniszlóné Tóth Ágnest sokan ismerik Szerencsen, hiszen állandó résztvevője a város rendezvényeinek. Aktív tagja több közösségnek, valamint a Nyugdíjas Klubnak, Mozgáskorlátozottak Egyesületének. Több évtizeden keresztül készítette el a piacon a lángost, ahol büfét üzemeltetett. Tagja a Református Nőszövetségnek. Rendszeresen részt vesz fakultatív karitatív munkában.

 

„Szerencs Tiszteletbeli Polgára”
professzor emeritus dr. Hanusz Árpád

Szerencs város értékeinek megőrzésében, hagyományainak továbbvitelében végzett kiemelkedő, önkéntes, társadalmi tevékenységéért.

Dr. Hanusz Árpád a Nyíregyházi Egyetem tanszékvezetőjeként szoros kapcsolatot ápol Szerencs városával – a Bocskai István Gimnáziummal. Tevékeny résztvevője, írója volt a „Szerencs monográfia” könyv szerkesztésének, megjelenésének. Segítette a városban megrendezésre kerülő országos földrajzi konferenciák sikeres lebonyolítását. A Nyíregyházi Egyetemen tanuló szerencsi fiatalokat támogatta. A kétezres évek elején a Bocskai István Gimnázium a Kodolányi Főiskola kihelyezett tagozataként működött három évig. Ez idő alatt Hanusz professzor látta el a tagozat vezetését, mint geográfus szakember. Az egyetem földrajzos diákjait a szerencsi terepgyakorlatra jelölte ki, ezzel is népszerűsítve városunkat. Hanusz professzor szakkönyvekkel támogatta a gimnázium könyvtárát, szakirodalommal segítette a diplomázó szerencsi tanulókat.

 

„Szerencs Tiszteletbeli Polgára”
Laco Árpád, a rozsnyói gimnázium igazgató-helyettese részére

Laco Árpád a rozsnyói magyar gimnázium igazgató-helyettese. Rozsnyó NB I. kosárlabda csapat edzője. Rozsnyó és Szerencs kulturális, valamint baráti kapcsolatainak elmélyítésében jelentős szerepe van. Mint a gimnázium igazgató-helyettese évtizedek óta tevékenykedik azon, hogy a Felvidék szép városában megmaradjon a magyar nyelvű oktatás. Több cikluson keresztül a magyar párt képviseletében a képviselő-testületben is a „magyar ügyet” képviselte. Minden évben ellátogat városunkba, és szervezi a szerencsi, rozsnyói diákok kölcsönös látogatását a két város között.

 

Az ünnepség keretében az országos megmérettetéseken kimagasló sportsikereket elért Fábián Lénát elismerésben részesítette a város képviselő-testülete. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy tanulóink a mindennapi kötelezettségeik mellett időt és energiát szánnak arra, hogy szabadidős tevékenységként a választott sportágakban minél kimagaslóbb eredményeket érjenek el, dicsőséget szerezve önmaguk, iskolájuknak, szüleiknek és nem utolsó sorban hírét viszik városunk nevének.
2021. augusztus 20-27. között Lengyelországban rendeztek a 15 és 17 év alattiak részére a Súlyemelő Európa-bajnokságot. A 23 fős magyar küldöttség tagjaként a több mint harminc ország ifjú erős embereit felvonultató EB-n a 15 év alatti korosztályban a magyar színeket Fábián Léna, Szerencs Város Sportegyesülete sportolója képviselte. A fiatal tehetség kiváló versenyzéssel a serdülők 76 kg-os súlycsoportjában az előkelő negyedik helyezést érte el, a 3. legjobb magyar eredménnyel.
Az Európa-bajnokság előtt 2021. július 17-én, Tamásiban megrendezett U15-U17 Országos Bajnokságon a fiatal súlyemelőnő országos bajnoki címet szerzett, ezzel kivívva magának az indulás jogát a nemzetközi megmérettetésen. Ugyanebben az évben, a 2021. október 16-án, a Szombathelyen megrendezett Junior Országos Bajnokságon a 18 évesek között serdülőként a 76 kg-os súlycsoportban a dobogó legfelső fokára állhatott fel.
Szerencs Város Önkormányzata megköszönte az ifjú sportoló felkészítőinek, Fekete Diánának és Morvai Zoltánnak az eredményes edzői munkát.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése „Hermann Lajos Kamarai Díj Szerencs” díját alapította 2007-ben helyi kezdeményezés alapján.
A díjat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége adományozza kamarai tagsággal rendelkező szerencsi székhelyű vállalkozásoknak. Évente egy díj adományozható.
2022-ben a „Hermann Lajos Kamarai Díj Szerencs” elismerést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének döntése alapján a

„Hermann Lajos Kamarai Díj 2022. Szerencs”
Kiss Lajos női-férfi fodrászmester nyerte el.

Kiss Lajos tősgyökeres szerencsi, fodrász családban született, ami a későbbiekben meghatározta a jövőjét. Édesapja és a nővére tanulta a szakmát, az édesanyja pedig az évek során férje mellett sajátította el a szakma fortélyait. Mind a hárman korai halálukig szeretettel szolgálták a vendégeiket - nem csupán a településről, hanem annak környékéről is - Szerencsen, a Rákóczi úton lévő házukban berendezett üzletükben.
Kiss Lajos a 118. sz. Ipari Szakmunkásképző Iskola elvégzését követően, 1971 szeptemberében lett női- és férfi fodrász egyéni vállalkozó. Folyamatosan képezte magát különböző tanfolyamokon, bemutatókon. 1980-ban megszerezte a mestervizsgát. A szakma hazai legjobbjaitól tanult, többek között a nemzetközi hírű Hajas László volt az oktatója. Fiatal fodrászként évente több tanulót oktatott, közülük néhányat alkalmazottként üzletében tovább foglalkoztatott. Több évig tagja volt a helyi szakképző iskola gyakorlati vizsgabizottságának. Szakmája a hobbija is, amit immár a nyugdíj mellett 55 éve végez, saját üzletében a vendégei megelégedésére. Kedvenc időtöltése a horgászat. Aktív szerepet vállal a helyi horgász egyesületben, ahol több tisztséget betöltött, napjainkban halőrként vállal munkát a szabadidejében.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image