ROVATOK

2024. ápr. 29, H
Péter

A polgárőrség volt az élete

A polgárőrség volt az élete

Az elmúlt hét végén érkezett a megdöbbentő hír: a polgárőrök „főhadiszállásán”, a cukorgyári hűtőtavaknál, szolgálati autójában holtan találták Oláh Jánost, a Szerencsi Polgárőr Egyesület elnökét. Azon a helyen érte a végzet, amit nagyon szeretett, társaival együtt közösen építgetett, gondozott, és örökségül hagyott a szerencsi polgárőrök nagy családjának.
Oláh János Ondon született 1955-ben, Szerencsen járt általános iskolába. Édesanyja munkahelye a csokoládégyár volt, édesapja kőművesként dolgozott. Gyermekkorában eldöntötte, hogy ő mozdonyvezető lesz. Később az álma teljesült. A cukorgyárban dolgozott harminc évet, ebből 19 esztendőt, mint masiniszta. Szállította a répát, a cukrot, a mésziszapot, a melaszt.
Megnősült és két gyermeke született, majd a dolgos évtizedek után nyugdíjba vonult és új szakasz kezdődött az életében. Juhász Béla akkori polgárőr parancsnok mellett vállalata a közbiztonságot szolgáló önkéntes munkát, majd 2010-ben ő vette át az egyesület vezetését. Folyamatosan gyarapodott a civil szervezet létszáma, tevékenységükkel jelentős szerepet vállaltak a bűn- és balesetmegelőzésben, a rendezvények biztosításában. Ott voltak a COVID-járvány idején, amikor szigorú szabályokat kellett betartatni, kiemelt figyelmet fordítottak a magukra maradt idős emberekre. Partneri kapcsolatot építettek ki a rendőrséggel, az önkormányzattal. A szerencsi polgárőrök mindezt Oláh János vezetésével, aktív közreműködésével végezték.
Az egyesület sikeres tevékenységét az elismerések is bizonyítják és több országos, megyei polgárőr rendezvény helyszíne volt városunk. Szerencs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014-ben „Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést adományozta a Szerencsi Polgárőr Egyesületnek. Oláh János 2016-ban Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát, a polgárőrség megalakulásnak 30. évfordulója alkalmából 2021-ben Jubileumi Emlékérmet vett át.
Közvetlenségével, segítőkészségével kivívta a helyi társadalom megbecsülését, az emberek elismerését.
Emlékét megőrizzük!

Nyiri Tibor
Szerencs polgármestere

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image