ROVATOK

2024. május 3, P
Tímea, Irma

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték

Egy egészségügyi tevékenység végzésével foglalkozó, 2003-ban született törvény értelmében július 1. napja Semmelweis nap, tisztelegve az anyák megmentője, az 1818. július 1-jén született Semmelweis Ignác előtt.

Szerencsen a Bocskai István Katolikus Gimnázium aulájában köszöntötte az egészségügyi dolgozókat Nyiri Tibor polgármesteri feladatokat ellátó alpolgármester, Dr. Bobkó Géza igazgató főorvos, az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet vezetője és Dr. Sütő Szilveszter a város vezető főorvosa 2018. július 3-án.

Az eseményt megelőzően a tisztelet koszorúit helyezték el Dr. Szántó J. Endre, a szakrendelő névadójának szobránál, illetve Dr. Gőri Lajos, egykor „Szerencs lakóinak orvosa”, volt alpolgármester emléktáblája előtt.

A gimnáziumban tartott ünnepségen Nyiri Tibor – miután méltatta Dr. Semmelweis Ignác életét és munkásságát – megjegyezte, hogy amíg nincs bajunk, természetes állapotnak tekintjük egészségünket, ám amint megbetegszünk, a mielőbbi gyógyulás foglalkoztatja az embert. Megszokott, hétköznapi életünkben fel sem fogjuk az egészségügyben dolgozók munkájának értékét és jelentőségét mindaddig, amíg szembe nem áll velünk az élet nagy ellensége -, a betegség. Az egészségügyben dolgozók a legdrágábbat vigyázzák, illetve legjobb tudásuk szerint próbálják visszaadni mindazoknak a legféltettebb kincset, akiken fogást talál valamilyen betegség. - Ma a gyógyászat elkötelezettjeit ünnepeljük, ugyanakkor elmondhatjuk, hogy az egészségügy valamennyi hétköznapja ünnep akkor, ha valaki egy másik embernek adja vissza az egészségét – összegzett Nyiri Tibor.

Dr. Bobkó Géza és Dr. Sütő Szilveszter arról beszélt, hogy a lehetőségeken belül törekednek a kor tudományos-műszaki színvonalának megfelelő, legmagasabb szintű ellátás nyújtására. Munkájukat szolgálatnak tekintik, mindamellett akkor lehetnek a leghatékonyabbak a gyógyításban, ha a betegek és az egészségügyi dolgozók között olyan partneri viszony alakul ki, ami egymás kölcsönös megbecsülésén és tiszteletén alapul. – Ki kell emelni – mondták -, hogy amikor a betegeket vizsgáljuk, vagy kezeljük, akkor minden fontos információval el kell hogy lássuk őket, ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy a kezelést és további életmódjukat illetően felelős döntést tudjanak hozni önmagukkal szemben.

A szerencsi Semmelweis napon – egyéb elismerések mellett – átadták a legrangosabb kitüntetéseket.

Szerencs város egészségügyi alapellátásában több évtizeden keresztül végzett lelkiismeretes gyógyító munkájának elismeréseként Címzetes Főorvosi címet adományoztak Dr. Bodosi Csilla házi gyermekorvosnak, Dr. Bíró Mariann fogorvosnak, Dr. Spák László háziorvosnak és Dr. Móré János László háziorvosnak.

Több évtizeden keresztül végzett lelkiismeretes és magas szintű munkájáért, s a betegellátásban tanúsított humánus hozzáállásáért Semmelweis Emléklapot adományoztak Dr. Korondi Klárának, Dr. Honti Juditnak, Dr. Rohály Juditnak, illetve Szabó Gáborné és Telekiné Karszki Edit asszisztenseknek.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image