ROVATOK

2024. május 19, V
Ivó, Milán

Előkészítő ülést tartott a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonosi bizottsága

Folyó hó 7. napján Bodrogkeresztúrban megtárgyalta a tulajdonosi bizottság azokat az előterjesztéseket, illetve az ügyvezetés javaslatait, amelyeket a február 24-én (pénteken) tartandó taggyűlésen terjesztenek a 81 önkormányzat elé. Mivel a szolgáltató időközben átvette a Hernád-Völgye és Térsége Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás tagönkormányzatai területén is a szolgáltatást, így 2017. január 1. napjával újabb cca. 13000 lakossági fogyasztóval növekedett az ellátási terület, amely a valóságban 58 települést jelent.

A további előterjesztések közül Szerencs város lakosságát alapvetően a szakszóval inert hulladékgyűjtés bevezetésének megtárgyalása érintette. Városunk lakossága részéről már hosszabb ideje felmerült a lakásfelújítással kapcsolatos különböző hulladékanyagok átvételének megszervezése. Erre sajnálatos módon a közszolgáltatási szerződés keretében eddig nem volt lehetőség, s ezután sem ezen jogviszony alapján képzeli a szolgáltató e valós fogyasztói igény kielégítését. Mivel erre vonatkozóan nincs jogszabályi kötelezettség, sajnálatos módon az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv sem rendelkezik ennek begyűjtéséről, ezért a jelenlegi jogi környezetben a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. sem finanszírozza, mint megrendelő az ilyen típusú hulladék gyűjtését, kezelését. Logikus, hogy a közszolgáltató vagyis a Z.H.K. Kft. sem rendelkezik az ehhez szükséges technikai háttérrel, sőt az ilyen típusú tevékenység elvileg engedély nélkül történne. Ennek ellenére a szolgáltató – betartva a Szerencs Város Képviselőtestülete előtt e körben tett ígéretét - most dolgozta ki azt a feltételrendszert, amely a lakosság számára lehetővé tenné mennyiségi korlát mellett beton, kő, tégla, cserép, porcelán, csempe átadását a hulladékudvaron keresztül térítésmentesen vagyis ingyenesen. Ennek mennyiségéről véglegesen a taggyűlés fog határozni, de a lakossági korláton kívül lenne a szolgáltatási területen is egy felső plafon. Ezek az anyagfajták elkülönítettek lennének, vagyis vegyes hulladék átvételére nem lesz lehetőség. Gazdálkodó szervezetek, intézmények csak díjazás ellenében adhatnák le a kisebb mennyiségű inert hulladékukat.

További jó hír a lakosságnak, hogy bár növekedtek a lerakás adóterhei, az egyéb települési hulladék, ideértve a vegyes települési hulladék és a lombhulladék fajták után a korábbi 12.856,- Ft átvételi árral szemben a MENTO Kft. 2017. január 1. nappal a hulladék lerakása után fizetendő 6.000,- Ft/ tonna járulékot beépítette az árába, így az most 18.856,- Ft/ tonna, melyet a közszolgáltatónak ki kell fizetnie, de a rezsicsökkentés miatt ezt a díjnövekedést a közszolgáltató nem háríthatja át a fogyasztókra, hanem azt egy jogszabályi rendelkezés alapján a szolgáltatás megrendelője vagyis a kizárólagos állami tulajdonban lévő NHKV Zrt. által fizetett szolgáltatási díjban a közszolgáltató, mint teljes közvetlen költséget megkaphatja, megkapja.

Az e körben a taggyűlés által elfogadott  határozatot a Szerencsi Hírek hasábjain részletesen ismertetjük.

Szerencs, 2017. február 13.

Egeli Zsolt, alpolgármester, sk.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image