Szerencsre látogattak a nyírbátori hittanosok

Szerencsre látogattak a nyírbátori hittanosok

Tokaj, Boldogkőváralja, Vizsoly és Szerencs nevezetességeit látogatták meg a Nyírbátori Görögkatolikus Egyházközség hittanosai az elmúlt héten. A négynapos túrán a táborozók Kiss Zsolt parókus vezetésével templom- és várlátogatásokon, élményalapú történelemórákon és egyéb szabadidős programokon vettek részt. A nyári táborozás az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság vissza nem térítendő támogatásával valósulhatott meg.
Július 30-án a szerencsi Rákóczi-várban a kirándulókat Soltész Miklós államtitkár és Koncz Zsófia országgyűlési képviselő köszöntötte. A képviselő beszélt a gyerekeknek a város nevezetességeiről, majd szerencsi csokoládéval kedveskedett nekik. Ezt követően a hittanosok tárlatvezetésen vettek részt a Zempléni Múzeumban.
Koncz Zsófia a média képviselőinek elmondta: fontos, hogy megismerjük a saját országunkat, és nagyszerű dolog, ha ez már a gyermekkorban elkezdődik. Erre lehetőséget kínál a koronavírus-járvány után újrainduló belföldi turizmus. A képviselő megjegyezte, hogy a folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan gyorsabb és egyszerűbb lesz az utazás a térségbe.
Soltész Miklós ismertette, hogy az idén újraindult turizmus fontos része az egyházi turizmus is, melynek keretében 1300 egyházi táborban, zarándoklaton és hosszabb hétvégi kirándulásokon vehetnek részt a fiatalok. Ezt közel 520 millió forinttal támogatta a kormány. Az államtitkár kifejtette, hogy Nyugat-Európa egyre inkább elveszíti kultúráját és kereszténységét, valamint egyre több olyan törekvés és álprobléma jellemzi, amelyre nekünk nincs szükségünk. A politikus szerint nekünk Közép-Európa és a balkáni térség sokféle, mégis egy irányba mutató kulturális, vallási és történelmi hagyományaival kell megismertetnünk gyermekeinket, és ezek a táborok mind ezt szolgálják. (Forrás: Globo Televízió)


E-mail