Dr. Lubinszki Mária (Miskolci Egyetem BTK Tanárképző Intézet) tanulmánya
A klubfoglalkozások közül legnépszerűbb a főzőklub.
Keddenként – heti rendszerességgel – tartjuk a hobbi-varróklubot, amelyen a gyerekek játékos formában sajátítják el a szabás-varrás alapismereteit.
A kreatív műhelyfoglalkozásokon kézműves játékfigurákat készítettek a gyerekek eltérő technikákkal és anyagokból. Ilyenek pl. színes méhecske, polip, szivárvány. hőlégballon, és a cicás tolltartó.
Kéthetente tartjuk az „Olvasni jó!” – Irodalmi kör klubfoglalkozásokat, melyre vendégelőadókat is hívunk.
A foglalkozásokon a résztvevők a háztartási gazdálkodás tudatos tervezésében mélyültek el.
A tevékenység célja, hogy a járás területén hiányzó szociális, pedagógiai célú, tanulást segítő speciális szolgáltatás biztosítása.
A tevékenység során a fő célunk, hogy az iskolás gyerekek, ifjúság részére megfelelő tájékoztatást, tanácsadást tudjunk nyújtani.
A fogászati szűrés célja, hogy a kistérség óvodáiban lévő 3-7 éves korosztály közötti korosztály körében általános fogszakorvosi vizsgálatot végzünk, kiemelt figyelmet fordítva az orthodonciai anomáliára, nyálkahártya-, parodoncium elváltozásaira.
A 3-6 éves gyerekeknek tartottunk ovijógát, amit tulajdonképpen testmozgás – játék – mese egyszerre. Móka az egész. A gyermek végighallgat egy mesét, és közben folyamatosan együtt tornázik. Mozgásfejlesztés, új mozgás formák megismertetése, egészséges életmód szokásainak kialakítása.
A tevékenység célja, hogy a gazdasági, kulturális, vagy egyéb okokból hátrányos helyzetben élő serdülők a lehető legkorábban – még identitásuk, énképük kialakulása előtt – kapjanak segítséget, az egészséges fejlődést és az egészség megőrzését biztosító tevékenységekről.
A fő célunk, hogy prevenciós jelleggel előadásokat szervezzünk a korai iskolaelhagyás, a deviáns magatartás, káros szenvedélyek és a korai terhességek lehetőségeinek csökkentése érdekében.
A járás területén 6 településen (Legyesbénye, Megyaszó, Bekecs, Taktaszada, Rátka, Prügy, Taktakenéz) hiányzó pedagógiai célú, helyi szükségletekre épülő szolgáltatás kiépítése volt a cél.
Önkéntesség tevékenység – Helyszín: Szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és a Szerencsi Temető melletti terület.