- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. június 20.
csütörtök
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Világrekord a szerencsi Gombóc Artúr

Világrekord a szerencsi Gombóc Artúr

Email Nyomtat PDF

A világ eddigi legnagyobb súlyú faragott csokoládészobrát készítette el Ekker Róbert helyi szobrászművész a tegnap lezajlott első szerencsi csokoládéfesztiválon.

A csokoládé bevonómasszatömbből kifaragott Gombóc Artúr szobor a hivatalos hitelesítést végző Sebestyén István tájékoztatása szerint 239 kilogramm lett, ami nemcsak magyar, hanem nemzetközi rekordnak is számít. Tudomása szerint ugyanis az eddigi legnagyobb súlyú faragott csokoládéalkotás nem érte el a kétszáz kilogrammot.

Ekker Róbert tudósítónknak elmondta: a nyolcvanas évek elejétől számítva tíz éven át volt a Szerencsi Csokoládégyár grafikusa és mindig is példaképének tekintette az egyebek mellett a Pom-pom mesék népszerű figuráit megálmodó Sajdik Ferenc grafikusművészt. Ezért választotta témául a mesében is szereplő, csokoládéimádó madarat, Gombóc Artúrt.
A szerencsi csokoládéfesztivállal a szervezők hagyományt szeretnének teremteni. Koncz Ferenc a rendezvény ötletgazdája szerint a zempléni várost mindenki a csokoládéról ismeri. Mindezeken túl a szerencsi cukorgyár bezárása után sokan azt gondolták, hogy ezzel a csokoládégyártás is megszűnik a városban. A rendezvény segítségével demonstrálták: a két üzem nincs összefüggésben egymással, egy kft. ma is gyártja az egykori szerencsi csokoládégyár közkedvelt termékeit.

2008. augusztus 25.Csokoládéfesztivál Szerencsen

NOL • Népszabadság Online • 2008. augusztus 24.

A világ eddigi legnagyobb csokoládéból épített szobrát készítették el a Boci csokoládéról híres Szerencsen a vasárnap megrendezett első Országos Csokoládé Fesztiválon. "A cél az, hogy Szerencs a csoki fővárosa maradjon."

A rendezvény főszervezője, Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Szerencs önkormányzati képviselője elmondta: a zempléni várost a mai napig a csokoládéval azonosítják, a Boci csoki, a Melódia és a többi ínyencség innen került ki évtizedeken át. A cél az, hogy Szerencs a csoki fővárosa maradjon - tette hozzá.

A csokoládégyár a privatizációt követően a svájci Nestlé konszern tulajdonába került, és bár itt elsősorban csokoládé-alapanyagú italporokat gyártanak, a hagyományt a Bonbon kft. tovább viszi.

Az első csokoládéfesztivál nézői egy Guinness-rekordnak is szemtanúi lehettek: elkészült a világ legnagyobb csokiszobrát. Bár a hitelesítési folyamat még hátra van, az bizonyos, hogy a finomság mindenképp magyar rekord, és a szervezők reményei szerint a világban is a dobogó legfelső fokára kerülhet.

Az alkotást Ekker Róbert képzőművész egy 350 kilogrammos csokoládétömbből faragta ki és Csukás István híres csokoládéevő mesehősét, Gombóc Artúrt formázza meg. A szoborfaragás során lehulló "fölösleges darabok" sem mentek kárba, hiszen a látogatók elmajszolhatták.

(MTI)

 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

Tájékoztató a „Nyári diákmunka 2019.” központi munkaerőpiaci program indításáról

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a 2013-2018-as években indított „Nyári diákmunka” program tapasztalatait felhasználva a 2019. évben ismét meghirdetésre kerül a program.

További cikkek:

Főzőverseny és focitorna Ondon

Ismét megrendezik az ondi falunapot 2019. június 16-án, vasárnap. A színpadi programok mellett főzőversenyre és focitornára várják az érdeklődőket.

További cikkek:

Fidesz-képviselő: nagy jelentőségű a térségben a PIMCO Kft. szerencsi beruházása

Budapest – Koncz Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a PIMCO Kft. szigetelőanyag-gyártó beruházása nagyon nagy jelentőségű a térségben, mert majdnem kétszáz új munkahelyet és plusz adóbevételt jelent.

További cikkek:

Átlépte a záróvonalat, rögzítette a kamera

Szerencsen a Gyár útról kanyarodott a Nyár útra egy személygépkocsi 2019. január 28-án 15 óra 40 perckor. A manőver során a sofőr figyelmen kívül hagyta a jól láthatóan felfestett záróvonalat.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  June 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
       1  2
  4  6  7  8  9
10111213
171819202123
242526282930


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Szerencs Város Képviselő-testületének
rendkívüli ülése:

2019.06.18. (kedd) 8:00 óra

A testületi ülés meghívója itt érhető el

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás