- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. november 13.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Világrekord a szerencsi Gombóc Artúr

Világrekord a szerencsi Gombóc Artúr

Email Nyomtat PDF

A világ eddigi legnagyobb súlyú faragott csokoládészobrát készítette el Ekker Róbert helyi szobrászművész a tegnap lezajlott első szerencsi csokoládéfesztiválon.

A csokoládé bevonómasszatömbből kifaragott Gombóc Artúr szobor a hivatalos hitelesítést végző Sebestyén István tájékoztatása szerint 239 kilogramm lett, ami nemcsak magyar, hanem nemzetközi rekordnak is számít. Tudomása szerint ugyanis az eddigi legnagyobb súlyú faragott csokoládéalkotás nem érte el a kétszáz kilogrammot.

Ekker Róbert tudósítónknak elmondta: a nyolcvanas évek elejétől számítva tíz éven át volt a Szerencsi Csokoládégyár grafikusa és mindig is példaképének tekintette az egyebek mellett a Pom-pom mesék népszerű figuráit megálmodó Sajdik Ferenc grafikusművészt. Ezért választotta témául a mesében is szereplő, csokoládéimádó madarat, Gombóc Artúrt.
A szerencsi csokoládéfesztivállal a szervezők hagyományt szeretnének teremteni. Koncz Ferenc a rendezvény ötletgazdája szerint a zempléni várost mindenki a csokoládéról ismeri. Mindezeken túl a szerencsi cukorgyár bezárása után sokan azt gondolták, hogy ezzel a csokoládégyártás is megszűnik a városban. A rendezvény segítségével demonstrálták: a két üzem nincs összefüggésben egymással, egy kft. ma is gyártja az egykori szerencsi csokoládégyár közkedvelt termékeit.

2008. augusztus 25.Csokoládéfesztivál Szerencsen

NOL • Népszabadság Online • 2008. augusztus 24.

A világ eddigi legnagyobb csokoládéból épített szobrát készítették el a Boci csokoládéról híres Szerencsen a vasárnap megrendezett első Országos Csokoládé Fesztiválon. "A cél az, hogy Szerencs a csoki fővárosa maradjon."

A rendezvény főszervezője, Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Szerencs önkormányzati képviselője elmondta: a zempléni várost a mai napig a csokoládéval azonosítják, a Boci csoki, a Melódia és a többi ínyencség innen került ki évtizedeken át. A cél az, hogy Szerencs a csoki fővárosa maradjon - tette hozzá.

A csokoládégyár a privatizációt követően a svájci Nestlé konszern tulajdonába került, és bár itt elsősorban csokoládé-alapanyagú italporokat gyártanak, a hagyományt a Bonbon kft. tovább viszi.

Az első csokoládéfesztivál nézői egy Guinness-rekordnak is szemtanúi lehettek: elkészült a világ legnagyobb csokiszobrát. Bár a hitelesítési folyamat még hátra van, az bizonyos, hogy a finomság mindenképp magyar rekord, és a szervezők reményei szerint a világban is a dobogó legfelső fokára kerülhet.

Az alkotást Ekker Róbert képzőművész egy 350 kilogrammos csokoládétömbből faragta ki és Csukás István híres csokoládéevő mesehősét, Gombóc Artúrt formázza meg. A szoborfaragás során lehulló "fölösleges darabok" sem mentek kárba, hiszen a látogatók elmajszolhatták.

(MTI)

 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

Édesipari duális képzés indul Szerencsen

Szerencs – Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön. (2018.10.11.)

További cikkek:

Kiállításmegnyitó

Kiss Hajnalka festő "Időtlenség" című kiállításának megnyitója 2018. november 8-án, csütörtökön 16 órától a szerencsi Rákóczi-vár színháztermében.

További cikkek:

Labdarúgás

A Szerencs VSE felnőtt labdarúgói Hidasnémeti csapatát fogadták 2018. október 27-én a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen, a megyei bajnokság 12. fordulójában.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
     1  3
  5  6  910
1314
19202324
26272830  


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás