- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. február 25.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Város Hírességeink Fery Antal

Fery Antal

Email Nyomtat PDF
grafikus (1908-1994)

alt1908. június 12-én született Szerencsen. Édesapja, Fery Alto Csehországból származik, a cukorgyár alkalmazottja volt. Antal a család tizedik gyermeke volt. Édesapja korai halála miatt hamar elkezdett dolgozni. A szerencsi cukorgyárban iparostanonc volt, de felettesei felfigyeltek a mindig és mindenütt rajzoló fiúra, s lehetővé tették, hogy 1927-től művészeti tanulmányokat folytasson Budapesten. Az Iparművészeti Iskolában Simay és Helbing tanárok voltak a mesterei. 1935-ben nyerte el a grafikusi oklevelet és eleinte főként reklámgrafikával foglalkozott.
1939-ben kezdett – Varga Nándor Lajos irányítása alatt – a fametszéssel foglalkozni, de a háború ezt az ígéretes munkát félbeszakította: nem olyan esztendők voltak, amelyekben grafikai alkotásokat gyűjtöttek az emberek.
Csak az ötvenes évek közepén kezdett újból kisgrafikákat, elsősorban libriseket készíteni.
1959-ben újjászületett a KBK, a Kisgrafika Barátok Köre, és ezzel az egész terület tevékenysége fellendült. (1978-tól haláláig a KBK elnöke volt).
Sok könyv és folyóirat foglalkozott tevékenységével, számos egyéni kiállítása volt (Budapest, Prága, Moszkva, altnagyobb magyar városok, stb.) és számtalan kollektív exlibris kiállításon vett részt. Nemzetközi díjakat is nyert, sok nemzetközi exlibris kongresszuson vett részt.
A szerencsi Zempléni Múzeum felvállalta a nyolcvanas évek végén, hogy kiadja alkotásainak jegyzékét: jóval több mint 2000 fametszet fűződik Fery Antal nevéhez.
E fametszetek értékét egyaránt adja a téma és a kivitelezés minősége. A téma gyakran kötődik hazánk történelméhez, irodalmához: évfordulók alkalmával szívesen véste ki híres írók, költők, tudósok arcképét. Az arcképes fametszeteiből több kiállítás is készült.
Elkészítette a híres magyar könyvtárakat bemutató sorozatát, sok magyar műemléket is megörökített.
Külön csoportot alkotnak szőlős-boros fametszetei, amelyek egyben szülőföldjével való szoros kapcsolatára is utalnak.
Tiszta stílusa mentes minden mesterkéltségtől – írja egyik méltatója, dr. Soós Imre –, hű maradt realista látásmódjához, nem engedett az absztrakt vonzásnak, és nem kívánt sohase szürrealista lenni.
Fery Antal szerény, jó humorú ember és művész volt. Számára fametszetet készíteni a nagy örömöt jelentett. Jelszava a német ősnyomdászoké volt: „Irtsd a feketét!” (Azaz: könnyítsd meg a nyomtatást!) Ez teszi világossá, érthetővé lapjait.
Fery Antal exlibriseinek állandó kiállítása 1992-ben nyílt meg a szerencsi Zempléni Múzeumban.

(Ex libris: latin kifejezés. A könyvtábla belsejébe ragasztott, a tulajdonos nevét, esetleg címerét, jelképét tartalmazó könyvjegy. Szó szerint: … könyveiből.)

 

Folytatódik a kukaosztás

A BMH Nonprofit Kft. – mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye hulladékgazdálkodási közszolgáltatója – értesíti az ügyfeleket, hogy azon ingatlanhasználók, akik a 2019. évi osztás alkalmával valamilyen okból kifolyólag nem vették át hulladékgyűjtő edényzetüket, 2020. január 16-át követően a 3900 Szerencs, Eperjes u. 7. szám alatti ügyfélszolgálati irodánál munkanapokon 8.00-16.00 óra között vehetik át.

További cikkek:

A málenkij robot áldozataira emlékeznek

A málenkij robotra hurcolás 75. évfordulója alkalmából a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódóan rendeznek megemlékezést 2020. február 26-án, szerdán 11 órától Szerencsen a Regionális málenkij robot emlékműnél (Szerencs, vasútállomás).

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Hazai környezetben játszotta az NB II-es, illetve a megyei csapatunk a soron következő meccsét 2020.február 2-án. Köllő András beszámolója:

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  February 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
       1  2
  3  4  5  6  7  9
18192123
242529 

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás


Wholesale Jerseys Cheap