ROVATOK

2024. május 2, Cs
Zsigmond, Zoé

Tájékoztató az óvodák felújításáról és az új zeneiskolai épület kialakításáról.

Az óvodák felújítására vonatkozó 535 millió Ft összköltségű projekten belül a „Napsugár” és a „Gyárkerti óvoda” épületén a kivitelezés 2013. augusztus elejére a befejező szakaszához érkezett.

A kivitelező Nyírépszer Hungária Kft. mindkét épületnél csaknem teljes egészében elvégezte az alapszerződésben az épületek bővítésére, felújítására vállalt munkákat, jelenleg az ingatlanokon a külső udvarrendezés zajlik nagyobb erővel. Mint arról korábban már tájékoztatást adtunk, a kivitelezés során merültek fel olyan előre nem látható problémák, melyek a kivitelezővel kötött alapszerződésben nem szereplő munkák elvégzésével kezelhetőek.  A kiegészítő munkák elvégzésének előzetes jóváhagyatását, pályázati forrásból történő finanszírozásának engedélyeztetését már 2013. februárjában megkezdtük. Az adminisztratív akadályok miatt a kiegészítő munkákat, és néhány kisebb, a hatályos vállalkozási alapszerződésben szereplő, de a technológiai sorrendben az elvégzendő pótmunkára épülő munkát még nem tudott a kivitelező befejezni. Ilyen munka például a Napsugár óvodánál a korlátok felújítása, illetve cseréje. Míg a pályázat 2008. évi benyújtásakor a loggiák korlátainak felújításával számolt a tervező, szeretnénk elvégeztetni a javítás helyett új korlátok beépítését. Jogszabályváltozás miatt is szükségessé vált pótmunka végzése: az építési engedélyezési eljárás időszakában a két óvoda épületében csak a tűzjelző rendszer kiépítése volt követelmény, azonban időközben szigorodtak a tűzvédelmi szabályok, és a használatbavételhez már hő- és füstelvezető rendszer kiépítésére is szükség van.

A még elvégzendő munkák időigényét figyelembe véve a kivitelezés mindkét felújított óvodánál még augusztusban befejeződhet, amennyiben a készrejelentést akadályozó adminisztratív akadályok elhárulnak. A gyermekek visszaköltözésére azonban csak a műszaki átadás-átvételt követően megindítható használatbavételi engedélyezési eljárás lezárását követően van lehetőség. Tekintettel arra, hogy a használatbavételi és a beköltözéshez szintén szükséges működési engedély beszerzésére vonatkozó eljárásba számos szakhatóság kerül bevonásra,  – amelyek ügyintézési ideje jelentősen befolyásolja az engedélyek kézhezvételét, – az biztosan elmondható, hogy szeptemberben még a cukorgyári épületben kezdik a nevelési évet a gyermekek. A módosítás alatt álló Támogatási Szerződés szerint a végleges projektzárási határidő 2013. október 31., erre az időpontra minden projekttevékenységnek, – ide értve a záráshoz szükséges engedélyek beszerzését is – , be kell fejeződnie.

A zeneiskolává átalakításra kerülő Csalogány óvoda épületét csak az óvodai ballagást követően, júniusban adtuk át munkaterületként a kivitelező részére. Ennek az épületnek a műszaki átadás-átvételére szeptember második felében kerülhet sor. A beköltözés – szintén a használatbavételt lehetővé tevő hatósági engedélyek beszerzését követően – ősz közepén várható.

A projektzárást megelőzően természetesen leszállításra kerülnek a pályázat keretében beszerzésre kerülő fejlesztő eszközök, játékok, hangszerek és bútorok is – a zeneiskolába és az óvodákba egyaránt.  Azt azonban el kell mondani, hogy az építési beruházás nagy volumene, és ennek következtében jelentős költségigénye, valamint az igényelhető támogatás felső határa miatt csak korlátozott mértékben volt lehetőség eszközök beszerzésére. Amennyiben a későbbiekben újabb pályázati forrást tudunk igénybe venni, úgy a megújult épületekben még számos eszköz beszerzése teheti majd még színvonalasabbá az oktató nevelő munkát.

 

 Szerencs Város Önkormányzata

 

alt alt

 

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image