ROVATOK

2024. május 17, P
Paszkál

Tájékoztató a városban folyó csapadékvíz-elvezető munkákról

Nyár elején megkezdődtek a városban és Ond településrészen a vízelvezető rendszer fejlesztésére vonatkozó projekt kivitelezési munkái.

A 468.863.710 Ft összköltségű beruházás 431.164.325 Ft összegű uniós támogatással valósul meg. A beruházáshoz az önkormányzat által biztosítandó 37.699.385 Ft jelentős részére, – 29.710.486 Ft-ra – pedig az EU Önerő Alapból állami támogatást nyert az önkormányzat.

A kivitelező kiválasztása a Közbeszerzési Értesítőben közzétett hirdetménnyel indított nyílt közbeszerzési eljárás útján történt, a nyertes ajánlattevő a legyesbényei székhelyű Cs-Ker Tranzit Kft. - IN-SITU Hungária Kft. közös ajánlattevő lett.  A kizárólag a városban és körzetében élő munkaerőt foglalkoztató vállalkozással a szerződés aláírására 2013.05.14-én került sor. A szerződés szerinti vállalási ár 332.975.002 Ft + ÁFA, a vállalt befejezési határidő 2013.12.14. Amennyiben a kivitelezést akadályozó előre nem látható rendkívüli körülmény nem következik be, úgy a teljes beruházásnak ez évben be kell fejeződnie.

A projekt keretében elvégzendő beruházás – bár nem oldja meg teljes körűen a település vízelvezetési problémáit – jelentős előrelépést jelent, hiszen a főgyűjtő rendszerek és a hozzá közvetlenül csatlakozó területrészek rekonstrukciójával Szerencs belterületének több mint felén és Ond településrész egy részén megvalósul a csapadékvíz irányított elvezetése. A főgyűjtők rekonstrukciója egyben megteremti az alapját annak, hogy egy következő ütemben megvalósítandó, - költségben a jelenlegivel közel azonos nagyságú beruházással - a település teljes területén rendezésre kerüljenek a csapadékvíz elvezetési problémák.

A megkezdett projektben az alábbi öt fő vízgyűjtő rendszeren végzünk vízrendezési munkákat:

  • A városközpont területéről a csapadékvizet a Szerencs patakba szállító Diósi-árokrendszer rekonstrukciója a nyár elején megkezdődött, a fejlesztés keretében jelenleg a Bástya utca és Bajcsy-Zsilinszky utca között húzódó nagy szelvényű burkolt árok rekonstrukciója zajlik, a Jókai utcán és a Bástya közben, a Kisvásártéren és a Piactér keleti oldalában a folyóka építés a befejezéséhez közeledik. Augusztus második felében megkezdődik a Bástya utcán a meglévő burkolt árok felújítása, valamint a Bors Kálmán úti csatorna építése.
  • A város belterületének legnagyobb része a Régi Hidegvölgyi árok vízgyűjtő területéhez tartozik. Az árokrendszer Malom-tanya alatti külterületi, mintegy 2,6 km földmedrű szakaszának rendezése közel 60 %-os készültségű, a  rendszerhez tartozó Nagyvárad és Pozsonyi úti nagyszelvényű földárok felett 19 db új áteresz/kapubejáró átépítése folyamatban van. Augusztus végén indul az Igló úti burkolt árok, valamint a Kassa úti burkolt árok építése a  kapubejárók egységesítésével együtt.
  • Az Új Hidegvölgyi árok Szerencs város és Bekecs község közigazgatási határán épült ki a külvizek biztonságos levezetésére. Nem épült ki azonban a külvizeket megfogó, elvezető övárokrendszer a szükséges hordalékfogókkal. Ezt a problémát kezeli a Radnóti utca Bekecsi úti csatlakozási pontjától kiindulva a meglévő nagyszelvényű burkolt árok javítása, valamint ennek folytatásában a Radnóti utcán a vasbeton mederelemek beépítése és az egységes, kapubejárók kialakítása, ami folyamatban van. Ezen a területen az építés az árok teljes hosszában acél védőkorlát beépítésével zárul nyár végén. Megkezdte a kivitelező a Felsőkert utca feletti nagyszelvényű földmedrű övárok ásását is, ez a munka napokon belül befejeződik. Az árokrendszer rekonstrukciós munkái várhatóan 2013. szeptemberében a Bakó J. úton és a Késmárk út külterületi kivezető szakaszán folytatódnak.
  • A Malom árok a település keleti területegységét érinti, a belterületi csapadékvíz elvezető hálózat már részben kiépült, azonban a Fenyves utca térségének vízelvezetése rendezetlen. A Fenyves utcai burkolt övárok építése, valamint az árok Ond irányába folytatódó zárt csatornaszakaszának építése augusztus második felében indul.
  • Az ondi vízelvezető rendszer esetében a projekt keretében megvalósul a Monoki úttal szemben lévő terméskő burkolatú árok átépítése, ez jelenleg 90%-os készültségű. Az árok Szerencs patak felé kivezető nyomvonalán augusztus második felében indul a földmeder rendezése, valamint a patak depóniájának csatlakozási pontján egy új elzáró műtárgy kerül beépítésre.

A projekt egészére nézve a beruházás készültségi foka augusztusra elérte a 30%-ot.

A közterületen folyó, sokak által látott forgalmi akadályokat okozó munkák velejárója, hogy a kivitelezés átmenetileg gondot okoz a munkaterületen élők és az arra közlekedők számára, egyúttal számos észrevétel érkezik a lakosságtól a beruházó, a kivitelező felé. Ezek többségében segítő szándékú jelzések, illetve érdeklődés egy adott területen törtnő beavatkozásról.

A kivitelezés eltelt időszakában az alábbi problémák merültek fel:

  • Az építési tevékenység során keletkező törmelék, föld elhelyezése. Két esetben fordult elő, hogy a kivitelező nem arra a célra kijelölt helyen deponálta le ideiglenesen a kitermelt törmeléket. Egyik esetben ezt a beruházó maga észlelte, és intézkedett a törmelék elszállítása érdekében, a másik esetben lakossági bejelentés alapján történt meg az azonnali intézkedés.
  • További problémák adódnak a közterületre ültetett és az építés által érintett növényzet kivágásából. Ezt minden esetben igyekszünk az egyedi lehetőségeket mérlegelve megoldani, és a növényzetben a lehető legkevesebb kárt okozni, de a munka jellegénél fogva nem lehet minden fát megmenteni. Felhívtuk a kivitelező figyelmét a lakossággal való együttműködésre, termő fáknak lehetőség szerint a betakarítás utáni kivágására, illetve a kivágott faanyagot a kivitelező minden esetben felajánlja az ingatlan tulajdonosa részére.
  • Rendkívüli, előre nem látható műszaki probléma felmerülését kivéve nincs arra mód, hogy a beruházás során lakossági kérésre olyan műszaki tartalom változást eszközöljünk, amely a jóváhagyott tervek és beszerzett engedélyek módosítását igényelné. Egy adott területen élők számára nem mindig egyértelmű, hogy utcájukban miért a tervezett módon készül el a csapadékvíz elvezetés. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy a tervezés során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, - pl. a közművezetékek nyomvonalát, mélységét, az ezektől tartandó védőtávolságokat, a kialakítandó árokból vagy csatornából elfolyó vizet befogadó gyűjtőárok, illetve végső befogadó szintmagasságát, - ami a felszínen látható adottságokon túl jelentősen befolyásolja a megépítendő vízelvezető nyomvonalát, műszaki megoldását.

Mind a beruházónak, mind pedig a kivitelezőnek érdeke, hogy a munkavégzés a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon, ezért a lakosság észrevételeit igyekszünk mérlegelni, és a felmerülő problémákat az adott lehetőségeken belül egyedileg is kezelni. Ugyanakkor vannak olyan, a kivitelezéssel járó elkerülhetetlen kellemetlenségek, ami miatt csak a lakosság türelmét tudjuk kérni a beruházás befejezéséig.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image