ROVATOK

2024. május 19, V
Ivó, Milán

Jogerős ítélet kártalanítással

Jogerősen befejeződött a 37-es út Szerencs belterületi rekonstrukciójával kapcsolatosan a Prügyi körforgó bővítése miatt kisajátított területtel kapcsolatos jogvita, melyben az önkormányzat beavatkozóként vett részt.

Az egykori csokoládégyári szolgálati lakás tulajdonosai a teljes ingatlan kisajátítását kérték, tekintettel a 37-es út környezeti hatásaira, valamint a visszamaradó ingatlanukkal kapcsolatos  körülmények miatt.
A perbe az önkormányzat is beavatkozott felperesek pernyertessége érdekében, mert pervesztességük esetén az épített környezet védelméről szóló törvény 30. §-ra hivatkozással felperesek kezdeményezték az ingatlan megvásárlását. Sajnos a Munka és Közigazgatási Bíróság nem látta indokoltnak a teljes ingatlan kisajátítását, így a tulajdonosok jogi képviselője által 2011.szeptember 19-én kelt levelük alapján  az önkormányzatnak beáll a kártalanítási kötelezettsége. Ennek pedig az az oka, hogy a város rendezési terve közparkként szabályozza a közutak által háromszög alakú területbe zárt ingatlan funkcióját.

Az időközi jogszabályváltozások némileg kedvezőbb jogi környezetet teremtettek az önkormányzat számára, már ami a kártalanítás időtartamát illeti. A vételáron megegyezés hiányában bíróság dönthet.

Ugyancsak ezen rendezési terv miatt nem lehetett műanyag nyílászáró üzemet működtetni az erre a célra kinézett pincesori ingatlanba, mivel az övezeti besorolás miatt oda telephelyengedély a tervezett célra nem adható ki.
A kártalanítás összege előreláthatóan meghaladhatja a 10.000.000,- Ft-ot. 

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image