ROVATOK

2024. május 7, K
Gizella, Bendegúz

Információk kereskedőknek a vasárnapi zárvatartásról

Információk a vasárnapi zárvatartásrólTájékoztatjuk a Szerencs város közigazgatási területén kereskedelmi tevékenységet folytatókat (továbbiakban: kereskedők), hogy 2015. május 9. napjával hatályba lépett a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény módosítása.

A jogszabály alapján a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletek hétköznap és szombaton 4.30 óra és 22.00 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon nem nyithatnak ki.

A törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy ezen tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják.

Kiskereskedelmi tevékenységet üzletben csak a törvény által lehetővé tett nyitvatartási időben lehet folytatni!

A törvény hatálya nem terjed ki:

  • a gyógyszertárak nyitva tartására;
  • a közforgalmú vasúti és autóbusz pályaudvarok területén kialakított üzlet nyitva tartására azzal, hogy kétség esetén a jegyző – a pályaudvar üzemeltetőjével egyetértésben – határozza meg azt, hogy a pályaudvar területe meddig terjed;
  • az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényben meghatározott egészségügyi intézmények területén történő kereskedelmi tevékenységre;
  • a piacon, továbbá helyi termelői piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre;
  • a vásárokon folytatott kereskedelmi tevékenységre;
  • az üzemanyagtöltő-állomások nyitva tartására;
  • a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre;
  • a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre;
  • a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre;
  • a vendéglátásra;
  • a kulturális tevékenységet és a fürdő szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre
  • automatából történő értékesítésre

Felhívjuk a Tisztelt Kereskedők figyelmét, hogy a törvény alapján az adventi vasárnapokon 4.30 óra és 22.00 óra, december 24-én és december 31-én 4.30 óra és 12.00 óra továbbá minden naptári év egy tetszőleges vasárnapján 4.30 óra és 22.00 óra között nyitva tarthatnak.

A nyitvatartási szándékát a kereskedő köteles előzetesen a kereskedelmi hatóságnak (a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzőjének) legalább 15 nappal korábban bejelenteni!

A törvény értelmében a kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzletek kiskereskedelmi napokon 4.30 óra és 22.00 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 4.30 óra és 12.00 óra között; valamint az újságot árusító üzletek és a virágboltok vasárnap és munkaszüneti napokon 4.30 óra és 12.00 óra között tarthatnak nyitva.

Újságot árusító üzlet: az az 50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkező üzlet, amelyben a keletkező árbevétel legalább kétharmada újság, napilap, folyóirat, periodikus kiadvány értékesítéséből származik.
Virágot árusító üzlet: az a 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkező üzlet, amelyben a keletkező árbevétel legalább kétharmada vágott virág (vágott zöld), illetve cserepes dísznövény értékesítéséből származik.

Az az üzlet, melynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárva tartási időszakban is nyitva tarthat, ha az általános zárva tartási időszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább egyötöd tulajdoni hányaddal rendelkező természetes személy tagja, vagy az előzőekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet.

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzési tilalomtól eltérő nyitva tartási engedély iránti kérelmét a tevékenység végzésének megkezdése előtt 5 nappal kell a Szerencsi Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztálya felé (3900 Szerencs, Rákóczi u. 89.) ügyfélfogadási időben (hétfő 8.00 órától – 12.00 óráig, szerda 8.00 órától – 12.00 óráig 13.00 órától – 17.00 óráig, pénteken 8.00 órától – 12.00 óráig) 2015. május 15. napjáig írásban bejelenteni. A kérelmet évente ismételten be kell nyújtani. A szükséges nyomtatvány honlapunkról (www.szerencs.hu) letölthető.

A korábban kiadott vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó engedély a törvény hatályba lépését követően hatályát veszti!!!


dr. Barva Attila sk.
jegyző

Dokumentumok letöltése:

Felhívás vasárnapi zárvatartásról
Bejelentés kiskereskedelmi üzlet nyitvatartási idejének változásáról
NYITVATARTÁS MÓDOSÍTÁSI KÉRELEM

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image