ROVATOK

2024. május 3, P
Tímea, Irma

Az autók helyett a gyerekeké volt az úttest

altSzerencsi iskolások foglalták el a Rákóczi út és a Csalogány utca egy-egy lezárt szakaszát 2011. szeptember 22-én. A rendhagyó esemény apropója az volt, hogy Szerencs önkormányzata is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét - Európai Autómentes Nap elnevezésű programsorozathoz.

A városatyák a júniusi testületi ülésen vállalták, hogy a program keretében a városban lezáratnak egy vagy több közterületet, ahol aznap csak gyalog vagy kerékpárral lehet majd közlekedni.

Az akciót 10 éve rendezik meg a kontinens számos városában, idén több mint 2000 település részvételével. A csatlakozott helységek számát tekintve Magyarország (104 településsel) az előkelő negyedik helyet foglalja el a 43 országot tartalmazó listán, mivel csupán Spanyolország, Ausztria és Lengyelország előz meg minket.
A programsorozat célja felhívni a figyelmet a városi közlekedés problémáira: a magánautók számának szaporodásával járó üzemanyag-fogyasztás, zaj- és levegőszennyezettség növekedésére, és egyúttal megmutatni, hogy léteznek energiatakarékos, környezetkímélő közlekedési módok is, mint pl. a gyaloglás, a kerékpározás vagy a közösségi közlekedés.

A szerencsi általános iskolák több száz tanulója örömmel vette birtokba az év többi napján a gépjárművek számára fenntartott úttestet, ahol a pedagógusok sportfoglalkozásokat, ügyességi versenyeket rendeztek számukra. A résztvevő gyerekek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által rendelkezésre bocsátott emblémás ajándéktárgyakkal gazdagodva térhettek haza az Európai Autómentes Nap szerencsi programjáról.

{gallery}rendezvenyek/2011/automentes_nap{/gallery}  

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image