ROVATOK

2024. május 8, Sze
Mihály

A helyi iparűzési adókötelezettségről röviden

Tájékoztatásunkban önkormányzati adóhatóságunk szeretné felhívni a Tisztelt Adózók és Könyvelőik figyelmét néhány fontosabb határidőre, adókötelezettségre, teendőre.

A helyi iparűzési adókötelezettséget a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) és Szerencs Város Önkormányzata 23/2008. (XII.22,) rendelete az egyes helyi adókról (továbbiakban: Ör.), a bevallási nyomtatványok adattartalmát pedig a 35/2008. (XII. 31.) PM rendelet szabályozza.

Az iparűzési adóbevallásra kötelezetteknek a 2013. évi helyi iparűzési adóról (továbbiakban: Hipa) legkésőbb

2014. május 31-ig (hétvége miatt 2014. június 2.)

kell bevallást benyújtania a naptári évvel azonos üzleti év szerint működő adóalanynak az adókötelezettség helye, székhelye, ill. a Htv. szerinti telephelye szerint illetékes önkormányzati adóhatóság(ok)hoz.

A 2013. évről benyújtandó HIPA adóbevallást a http://ugyintezes.szerencs.hu/ado-uegyek oldalról letölthető nyomtatványon teljesíthetik az érintettek.

Az Ör. 7.§-a alapján az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke a Htv.-ben meghatározott adóalap 1,9%-a. Az Ör. 8.§-a alapján, a Htv.-ben meghatározott keretek között - 2 millió forint vállalkozási szintű adóalapig – adómentesség illeti meg az adóalanyt.

Felhívjuk a Tisztelt Adózók figyelmét az alábbiakra:

  • Az „E" jelű betétlapot minden olyan vállalkozásnak ki kell töltenie, aki/amely az eladott áruk beszerzési értéke és/vagy közvetített szolgáltatások értéke címen csökkenteni kívánja a Htv. szerinti nettó árbevételét az iparűzési adóalap megállapítása során, valamint nettó árbevételük az 500 millió Ft-ot meghaladta.
    Abban az esetben, amennyiben az adózó a Htv. 39.§ (6) bekezdése alapján kapcsolt vállalkozásnak minősül, akkor ezt szintén az „E" jelű betétlapon kell jelölnie.
    Ehhez a következő feltételek mindegyikének teljesülnie kell: a társasági adóról és az osztalékadóról szóló a 1996. évi LXXXI. törvény szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősül; az iparűzési adó alanya; az ELÁBÉ és a közvetített szolgáltatás értékének együttes összege meghaladja nettó árbevételének 50 százalékát.
  • Az „F" jelű betétlapot a vállalkozási szintű adóalap-megosztásával összefüggésben kell kitölteni annak, aki/amely a székhelyén kívül más (minimum egy) településen telephellyel rendelkezik, azaz adóalap-megosztásra kötelezett.  Felhívjuk az adóalanyok figyelmét, hogy a Htv. melléklet 7. pontja szerint az 1.1, 1.2, 2.1 pontok szerinti megosztási módszerek közül nem lehet azt alkalmazni, amelyik a székhely vagy valamelyik telephely szerinti település esetén nulla forint települési adóalapot eredményezne.

Fontos még megemlíteni, hogy évek óta gyakori gondot okoz a bevallási nyomtatvány kitöltése során az adóelőlegek bevallása. Kérjük Tisztelt Adózóinkat, könyvelőiket, hogy szíveskedjenek az előlegek összegeit pontosan feltüntetni, hiszen ez alapján kell fizetniük a következő előlegfizetési időszak összegeit, illetve ehhez képest számolják el a végleges adójukat. Tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben a bevallás hibásan kerül kitöltésre (ilyen hiba lehet a hibásan meghatározott adóelőleg), abban az esetben az Art. alapján mulasztási bírság megállapításának van helye.

A helyi iparűzési adófizetést a bevallás benyújtásakor, de legkésőbb
2014. május 31-éig (hétvége miatt 2014. június 2.)
kell Szerencs Város Önkormányzat
Helyi Iparűzési Adó Számla javára (11734145-15349882-0354000) teljesíteni.

Tájékoztató

KATA hatálya alá tartozó adóalany iparűzési adóbevallási kötelezettségére vonatkozóan

Tájékoztatom Tisztelt Vállalkozóinkat, hogy amennyiben már létező, ill. új vállalkozóként 2013. január 1-től vagy 2013. év közben a KATA szerinti 2,5 millió forint adóalapú adózást választotta, s azt önkormányzati adóhatóságunknál bejelentkező, változás-bejelentő lapon bejelentette, valamint a már létező vállalkozás korábbi adózási formáját érintő időszakát záró bevallással lezárta, úgy ezen vállalkozóknak 2014. május 31-ig iparűzési adóbevallási kötelezettségük nincsen.

2014. január 1-től vagy 2014. év közben a KATA szerinti 2,5 millió forint adóalapú adóalanyiságra áttérő vagy új vállalkozóként választó adóalanynak 15 napon belül bejelentési kötelezettsége van az önkormányzati adóhatóság felé.

Ezen kívül a már létező vállalkozásoknak, ha 2014. január 1-jétől tértek át, akkor a 2013-as évre vonatkozóan záró bevallási, míg ha 2014. év közben tértek át, akkor a 2013. évre éves, a 2014. tört évre pedig záró bevallási kötelezettségük van.

Azon KATA hatálya alá tartozó vállalkozókat, akik nem a 2,5 millió forint adóalapú adózást választották, továbbra is adóbevallás-benyújtási kötelezettség terheli.

Az adózással kapcsolatosan felmerülő kérdésekben az önkormányzati adóhatóság készséggel ad tájékoztatást hivatalos ügyfélfogadási időben.

Szerencs, 2014. május 12.

Dr. Barva Attila
jegyző

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image