- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 23.
csütörtök
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Közlemények Együtt a szabadtéri tüzek ellen!

Együtt a szabadtéri tüzek ellen!

Email Nyomtat PDF

 Az elmúlt napok rendkívül száraz és meleg időjárása ismét nagymértékben kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának és gyors terjedésének.

A vegetációtüzek kialakulásának okai az esetek többségében az emberi felelőtlenségre, figyelmetlenségre vezethetőek vissza. A lángok akár anyagi javakat, életeket is veszélyeztethetnek, azonban odafigyeléssel, veszélytudatos viselkedéssel mindezt megelőzhetjük!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szabadtéri tüzekkel kapcsolatban leggyakrabban előforduló kérdésekre az alábbiakban adja meg a választ, egyben hívja fel a figyelmet:

Mikor van lehetőség az égetésre, hogyan égessük el az avart, a kerti hulladékot?
A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni!

Abban az esetben, ha lehetőség van az égetésre, azt
- kizárólag szélcsendes időben végezhetjük. Ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tüzet, azonnal el kell oltani,
- a kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz,
- a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni,
- az öltözet a szabadtéri tűz tulajdonságaihoz igazodjék (kerülni kell a bő, lebegő ruházatot, a tűz közelségét),
- a tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható. (pl.: lapát, kerti csapra szerelt locsolótömlő),
- az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni,
- az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

Mik a tűzrakás szabályai külterületen, és belterületen?
Minden esetben kísérjük figyelemmel, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom, ezen felül mindig körültekintően, az általános égetési szabályok betartása mellett rakjunk tüzet.
- ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
- gondoskodjunk a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok  – készenlétben tartásáról;
- az égetést követően a tüzet gondosan oltsuk el, győződjünk meg arról, hogy valóban kialudt.

Segítse az erdészek és a katasztrófavédelem munkáját, és figyeljen arra, hogy:

  • Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket!
  • Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!
  • Gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szélben visszagyulladhat!
  • Igyekezzen csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud izzó zsarátnokokat továbbvinni!
  • Tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
  • Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül!


Honnan értesülhetünk arról, hogy tűzgyújtási tilalom van? Ez csak közterületekre, vagy magánterületekre is érvényes?
Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság és/vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT rendelhet el. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

A tilalom kiterjed a felsorolt területeken található tűzrakóhelyekre, a vasút és közút menti fásításokra, beleértve a parlag- és gazégetést is. A jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom az erdők és fásítások környezetére értendő, de a tűz keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.
A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.

A tűzgyújtási tilalomról tájékoztatást ad a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint az országos közszolgálati média. A tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon közzéteszik.

Milyen büntetés szabható ki a tilosban tüzet rakókra?
Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő 100 000-1 000 000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki.

A tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges 200 000 - 3 000 000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki.  

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás